Pillanatfelvétel (majdnem szabadvers)

Posted by

Mi van fölötte, mi lehet a genus proximuma? Mondjuk az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek szervezete…

Nos, pillanatnyilag úgy néz ki, hogy mind az ENSZ, mind az EU szarik rá, hogy a magyar állam tudományellenes, és (szinte kizárólag) diktatúrákkal, antidemokráciákkal ért egyet, barátkozik, van jó viszonyban.

Mi van alatta, lehet, hogy nem teljes fogalmi pontossággal – mi a differencia specificája? Mondjuk a magyar társadalom, a magyar nép…

Nos, pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a magyar társadalom, a magyar nép szarik rá, hogy a magyar állam tudományellenes, és (szinte kizárólag) diktatúrákkal, antidemokráciákkal ért egyet, barátkozik, van jó viszonyban.

Kinek a véleményére lehetünk kíváncsiak még? Hát mondjuk az erdélyi magyarság és az RMDSZ véleményére…

Nos, úgy néz ki, hogy az erdélyi magyarság és az RMDSZ szarik rá, hogy a magyar állam tudományellenes, és (szinte kizárólag) diktatúrákkal, antidemokráciákkal ért egyet, barátkozik, van jó viszonyban.

És még sok mindenre. De már nem sokáig.

A szerkesztő megjegyzése

A hibás általánosítás elkerülhető, ha kijelentjük, hogy akik nem tekintenek ellenségesen a tudományra, nem értenek egyet, nem barátkoznak, nincsenek jó viszonyban a magyar állam ilyetén viselkedésével: ők az igazi magyar társadalom, nép, erdélyi magyarság, RMDSZ. A mi szemünkben mindenképpen.
Megerősítésként a nagyszerű hír: Krausz Ferenc fizikus – az utóbbi időben elnyert díjainak anyagi részéhez hasonlóan – az idei Nobel-díjjal járó összeget is az általa alapított és fenntartott #Science4People egyesületnek utalja át, annak a kezdeményezésnek, amelynek célja a tudományos élet képviselőinek összefogása az ukrajnai háborútól sújtott nehéz sorsú emberek megsegítségére.

%d bloggers like this: