Fantasztikus jövő vár ránk, csak akarni kell – a jegybankelnök szerint

Posted by

Bajáki Zsanett
kecsup
– Nincs élet az EU-n kívül – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke péntek délelőtt a kecskeméti Neumann János Egyetem Campusán, ahová könyvbemutatója kapcsán érkezett. Bár az esemény a később hozzánk került meghívó szerint sajtónyilvános, a helyszínen már táblával jelezték ennek az ellenkezőjét és szerkesztőségünk sem kapott semmilyen értesítést, vagy meghívást. Kénytelenek voltunk tehát gyors regisztrációval bejutni a programra, hogy olvasóink velünk követhessék az ott elhangzottakat.
Már az érkezéskor megütötte fülünket egy másik helyi sajtóorgánum képviselőjének kérdése arról, hogy „fotózni lehet-e?” illetve az erre érkező válasz, amely szerint „attól függ, hogy melyik médiától jött”. Ezt követően léptünk csak a telt házas előadói terembe, ahol Matolcsy György a színpadról köszöntötte a jelenlévőket, és mindenki grátiszban megkapta a Magyar jövőkép és stratégia című könyvének egy példányát.
– Kecskemét az ma, ami Magyarország lesz a jövőben. A Dél-Alföld üzleti központja. Megindult a Dél-Alföld, Magyarország és a Kárpát medence a globális világ tudományos élete felé, amit Csizmadia László víziója is jelez – kezdte könyvének díszbemutatóját Matolcsy. – Az emberi test is komplex rendszer. Az ország, a város, az MNB is komplex rendszer. Ennek szabályai, törvényei vannak. Azért kell mindenkinek (egyén, család, város, ország, vállalkozás, egyesület) jövőképpel rendelkeznie, mert ha van jövőkép, az húzza magával. Ha ismered a célhoz vezető utat és határidőt adsz a célhoz, akkor a rendszer dinamikája felveszi a célodat és közelebb kerülsz a megvalósításhoz – mondta coachokat megszégyenítő eltökéltséggel a bankelnök.
2040-ig beérhető Ausztria
Matolcsy ezt követően rátért a főbb gazdasági meglátásokra is, amely szerint Magyarország nyolc víziót, jövőképet vetett fel, melyekből az első három a bankelnök szerint nem reális:
2030-ig duplázzuk meg a GDP-t: ez évi 10%-os növekedést igényel, ami lehetetlen. Bár inflációval elérhető, de látjuk, hogy a kormány ezt tette és nem lett jó vége. Stagnálás: nem jó ha stagnálunk, mert a nyugat nem süllyed mellénk. A nyugat 100 éve haldoklik, és még 100 évig ezt a haldoklásra nem jellemző működést fogja mutatni, nem érdemes arra várnunk, hogy mi egy helyben stagnálunk ők pedig mellénk süllyednek.
Lassú felzárkózás: 0.5-0.7 százalékos növekedéssel lehet ezt megcsinálni, de így senkit nem fogunk utolérni. 2040-ig beérhető Ausztria – mondta Matolcsy György bankelnök Amit ezek helyett érdemes lehet kitűzni a bankelnök elmondása alapján:
Energiafüggetlenség: legalább a háztartások esetén napelemekbe és akkumulátorokba történő beruházásokkal növelni az energiafüggetlenséget. Magyarország Matolcsy szerint 60%-ban energia importra szorul és ez függést okoz.
Ausztria beérése: 2040-ig igenis beérhető Ausztria – állítja Matolcsy, bár pontosan nem fejtette ki részleteket, talán majd a könyvéből megtudjuk.
Top 5-be kerülni „élet + munka” területeken: az a javaslat, hogy globális sikerre törekedjünk: Korea, Szingapúr, Dubai és a gyorsan növekvő kínai városok sikerét kell megismételni. Miért ne mondhatnánk ki azt, hogy Magyarország fenntartható felzárkózásának mintái már nem Nyugaton, hanem Keleten működnek? Célunk egy olyan új európai oroszláncsapat felnevelése, amelyet Matolcsy a KIDSzingChi névvel látott el. És a név végére odatette, hogy .hu, jelezve, hogy ez kellene legyen Magyarország víziója: KIDSzingChi.hu
A keleti kalandozások után a bankelnök azért azt is megerősítette, hogy „nincs élet az EU-n kívül”.

„A kormány másfél évig nem tett semmit…”
– Ez a vízió csak akkor teljesülhet ha nem folytatódik az inflációs nyomás. A kormány másfél évig nem tett semmit, hogy támogassa az MNB infláció ellenes harcát, gondolhatunk itt például a fölösleges ársapkákra. De most szerencsére csatlakozott a kormány az MNB-hez, és így le fogjuk vinni 7%-ra év végéig az inflációt.

– Közös siker nélkül nincs magyar siker, ennek forrása pedig a Kárpát medence. 2030-ra döntően az egyéni, vállalkozói és közösségi sikerek lesznek a magyar siker forrásai. Jó példa erre Kecskemét és a Neumann János Egyetem, tehát a történelmi siker 2040-re elérhető.

A könyv hat fejezetből áll, amelyekben bátor jövőképet fogalmaz meg a szerző. Szó esik többek között tíz olyan dologról is, amiben 2030-ra első lehet Magyarország (nem, nem az alkoholizmus, vagy az infláció, mert azt a poziciót már mostanra behúztuk – *szerk.), hanem például a demográfiai növekedés. A második fejezet kitért a magyar nyelv fontosságára, és arra, hogy a kultúra lesz a magyar siker következő lépcsője.
– Térségünk jövője, ha mi leszünk az Európai Unió jövője – fogalmaz Matolcsy. – Mi most az alakuló eurázsiai kontinens szélén vagyunk, nagyon jó helyen, hiszen ez egy kitörési pont. Egyensúly nélkül nincs növekedés. A pénzforradalom azt jelenti, hogy a mai nagy pénzközpontok és globális tőzsdék közül mindössze 2-3 marad meg. Ebben a változásban fontos a jegybank és a bankrendszer, ugyanis kell a pénzügyi egyensúly, hogy kihasználhassuk a pénzforradalom előnyeit. A digitális jegybanki pénz lehet a jövő egyik pénze.
– Európa úgy tűnik hogy süllyed. Legalábbis relatíve, az Egyesült Államokhoz és Kelet-Ázsiához képest csökken a gazdasági ereje. De Európában egy új reneszánszban vagyunk, ahol a kreativitáson, és az innováción alapszik minden. Ne higgyük el senkinek, bárki is mondja, hogy Európának vége. A megújulás elindult! Persze senki nem azt várja, hogy globális vezető hatalom legyünk, nem akarja az euro legyőzni a dollárt. Európa kreatív jövőjét várjuk! Ennek az Európának szüksége van Kecskemétre, a Neumann János Egyetemre és a jegybankra.
A végére jutott egy kis szomszédos kitekintés is, hogy kinek mi lehetett vagy mi a mostani víziója. Ezek szerint Románia bennünket akar legyőzni. Szlovénia – Svájchoz hasonlóan – alpesi ország akar lenni, Ausztria pedig Németországot szeretné beérni és legyőzni. Matolcsy György szerint Orbán Viktor jól teszi, hogy a szuverenitásért küzd, bár néha talán túlságosan is, holott az uniós források miatt nem kellene ilyen konfrontációt vállalnia.
– Egy nagy veszély van ma Magyarországon; ha elhisszük a politikának, hogy csak rajtuk múlik a siker. A gazdaság és a pénz terén szabadnak, függetlennek kell lenni. Ha ezt nem hiszi el az ország vezetése, akkor nem lesz magyar siker – mondta végezetül a bankelnök.
A könyvbemutató zárógondolata szerint Amerikától kell tanulni: – Aki győztes nem adja fel, aki feladja nem győz – idézte Napoleon Hill írót Matolcsy.