Ukrajna az EU-ban?

Posted by

Szűcs R. Gábor
>A Hungaroführer persze marhaságot beszélt az ukrán uniós tagság akadályairól, ám az se járja, hogy az ATV A nap hírében meghívott, amúgy szimpatikus beszélgetők egyike sem vetette fel az alábbiakat:
1. Az uniós tagság nem BKV vonaljegy. Meg kell előznie a társulási viszonynak (nem “társult tagság”- ilyen nincs a sifonérban, csak tagság van, vagy semmi), és ez legkevesebb négy-öt évig tart. Miután aszimmetrikus (az EU általában gyorsabban, vagy nagyobb mértékben csökkenti a vámokat, mint a jelölt) , ám a végén már csaknem egyenlő mértékű, mindképp vámcsökkentéssel jár. Ez annak próbája, hogy a tagjelölt (ha ugyan az!) kiállja-e a versenyt. Elképzelhető, hogy gazdaságának több szegmense a verseny miatt összeomlik. A társulási viszony annak is a próbája, hogy a felvételére váró ország az előcsatlakozási pénzalapokkal hogyan bánik: ha rosszul, vagy korrupt módon használja fel, a folyamat jelentősen
elhúzódhat. Ja, és nincs határidő. Az EU (a Bizottság és/vagy a Tanács) csak a legvégén, és akkor is csak feltétélesen szab határidőt a csatlakozási tárgyalások megkezdésre, a tagság időpontjára pedig végképp nem.
2. A csatlakozási tárgyalások jelenleg 35 fejezetből állnak, amelyek átfogják nem csak EU, de a hétköznapi emberi élet nagyjából egészét. Ennek csak része az ún. jogharmonizáció: a jelölt országnak át kell vennie az EU teljes joganyagát, ami nagyjából 80 ezer oldal, de lehet, hogy ma már több.
3. A valamiféle “gyorsított” csatlakozás tehát nem lehetséges, emellett sokkal többet ártana Ukrajnának, mint használna. Nagyon valószínű, hogy teljes ipara és szolgáltatórendszere összeomlana. Az EU, bár a csatlakozni vágyók annak tekintik, nem Üdvhadsereg és nem jótékonysági intézmény. Példa: Észak- Macedónia csatlakozott a WTO-hoz ( A Kereskedelmi Világszervezethez – a szerk.) (még csak nem is az EU-hoz!) ámde el kellett fogadnia az ottani vámkoncessziókat, azaz a WTO-Vámokat. Ennek következtében csaknem tönkrement. Ukrajna gazdasága az EU-tagsággal zumek, összedőlne.
4. Az viszont baromság, amit a Hungaroführer mond, hogy ti. Ukrajnának “nincsenek határai”. Az általa hőn imádott Szerbiának vajon vannak? Dehogy vannak. Koszovót a saját részének tekinti, és erről soha, de tényleg soha, semmi áron nem fog lemondani. Ha ezt egy szerb kormány megtenné, másnapra nem volna szerb kormány. Egyébként pedig, a már csatlakozottakon kívül momentán egyetlen ex-jugoszláv ország sem alkalmas az uniós tagságra , és óva intenék attól, hogy bárki komolyan vegye a tagjelölti státuszukat. Ezt persze az EU-ban is tudják. Hát akkor pláne Ukrajna. Amelynek nagyon drukkolok, és amely amúgy minden egyéb szempontból megérdemli, hogy megnyerje a háborút.