Karikó Katalin Nobel-díjas

Posted by

A stockholmi Nobel-bizottság hétfőn délelőtt kihirdette az idei orvosi és fiziológiai díj nyerteseit. A díjazott végre Karikó Katalin és Drew Weissman – természetesen – az mRNS vakcinatechnológia kifejlesztéséért, amely a covid-pandémia idején milliók életét mentette meg. 

Az utóbbi években a világ legfontosabb tudományos díjainak adományozói szinte sorban álltak (vagy inkább egymással versengve tülekedtek) azért, hogy még a minden figyelmet magához ragadó Nobel-díj előtt ki tudják tüntetni Karikó Katalint. Megkapta a francia tudományos akadémia legmagasabb kitüntetését (amely a Nobel-díj előtti legfontosabb tudományos díj volt, de egy Nobel-díjért több pénz járt, mint a francia akadémia összes díjáért együttvéve, így némileg az háttérbe szorult), a leggazdagabb szilícium-völgyi mágnások által alapított, hárommillió dolláros Breakthrough (Áttörés)- díjat, a klinikai Lasker-díjat és sok más kitüntetést is. 

Karikó élete akkor változott meg végérvényesen, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó volt kollégája, Drew Weissman tudomást szerzett arról 2019 végén, hogy a kínai Vuhan városában egy rejtélyes kórokozó tüdőgyulladás-járványt idézett elő. Akkoriban a kutató csoportjával éppen mRNS-alapú influenzaoltáson dolgozott a Karikó és általa kidolgozott technológiára alapozva, de az intuíciója arra sarkallta, hogy eldobjon mindent, és vadul telefonálni kezdjen Karikónak a BioNTechnél, illetve a Pfizernek, hogy feladat van. A többi már történelem. 

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek Karikó Katalin orvosi Nobel-díjának híre nem csak Magyarországon óriási szó. A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek. Magyarország legfontosabb és a világban legelismertebb személyiségét mostantól Karikó Katalinnak hívják.
Az ideje nagy részében Amerikában élő kutató alig 40 perccel a díj bejelentése után szűk körben, a Szegedi Egyetem által szervezett online beszélgetésen magyarul fogadta az első hazai gratulációkat. A beszélgetésen mi is ott lehettünk. „Halljátok, hát minden folyamatosan csörög” – mondta szabadkozva a magyar kutató amerikai otthonából, amiért csak rövid időre tudott beszélni. És valóban, egyszerre minden vonalon keresték, ahogy az a világ legjelentősebb tudományos díj birtokosának dukál.
A Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin alma matere. Itt végzett 1978-ban biológia szakon, az egyetemmel, szak- és évfolyamtársaival azóta is szoros kapcsolata van. És Szent-Györgyi után a szegedi egyetem immár két Nobel- díjassal büszkélkedhet.

Karikó az egyetem hallgatójaként kezdett érdeklődni a mRNS akkor még periférikusnak számító témája iránt. A szolnoki születésű kutató most a mRNS- alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért kapta meg az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Este az egyetemen ünnepséget is tartanak a tiszteletére, és mint mondták, természetesen rendesen koccintanak is rá – amin, mint a beszélgetésen elhangzott, nagyon sajnálják, hogy személyesen nem tud ott lenni.
Karikó Katalin egészen friss Nobel-díjasként a Magyarországon tanuló diákoknak küldte az egyik első üzenetét.
A legfontosabb, hogy fizikális és mentális egészség legyen. Ha valamit csinálnak, a legfontosabb, hogy egyre jobbak legyenek benne, és amit tesznek, örömmel tegyék. Ez a legfontosabb, hogy örömmel csináljuk a munkánkat. Arra koncentráljunk, amin tudunk változtatni
– mondta a friss Nobel-díjas a magyar egyetemistáknak. Karikó Katalin az első magyar női Nobel-díjas, és Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után ő a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját.