A pokolnak nincs olyan dühe, mint a lefitymált miniszterelnöknek

Posted by

Vallásszabadság Magyarországon
(Reporting Democracy)
Orbán Viktor régen tartó bosszúhadjárata egy kicsiny magyar evangélikus egyház ellen a vége felé jár, amennyiben Iványi Gábor Magyarországi Evangélikus Testvérközössége (MET) a pénzügyi összeomlás előtt áll, de mindennek a hatása messze túlmutat magán az egyházon – írta rendkívül hosszú cikkében a civil szervezetek által létrehozott Balkan Insight Reporting Network (BIRN) egyik oldalán Alexander Faludy. A cikk címe: „Vallásszabadság Magyarországon – A pokolnak nincs olyan dühe, mint a lefitymált miniszterelnöknek”. Idézte Iványi Gábort, aki sajtóértekezleten mondta el: családok százai egyetlen élelmiszerforrásukat, hátrányos helyzetű gyerekek ezrei a tanuláshoz való egyetlen esélyüket veszítik majd el azért, mert a kormány megvonta azt támogatást, amelyet az egyház által működtetett szociális és oktatási intézményeknek adott. A szerző részletesen ismertette az 19 ezer tagot számláló egyház tevékenységét, továbbá a NAV ezzel kapcsolatos szerepét és lépéseit, és ezt is, milyen helyzetbe hozta mindez a kicsiny egyházat. Részletezte a MET ellen tett lépéseket kezdve az egyházi státus megvonásától, a magyar Alkotmánybíróság és az Európai Emberjogi Bíróság MET javára hozott ítéleteit is. Szólt arról, hogy Iványi Gábor jelentős szerepet töltött be a 70-80- as években a kommunistaellenes undergroundban, és a rendszerváltás utáni időkben igen közel állt Orbán Viktorhoz, ő eskette, és ő keresztelt meg öt gyermeke közül kettőt. Az utóbbi években azonban élesen bírálta Orbán fokozódó autokratizmusát és a migránsokkal szembeni gyűlöletét- ismertette a cikk. Idézte a szerző David Baert, a Texasi Lutheránus Egyetem keresztény etika professzorát, aki szerint a MET egyebek között viszonylagos kicsisége, de mindenekelőtt Iványi Gábor „hihetetlen személyes tekintélye” miatt tudott kitartani.
A rendszerváltás előttre visszanyúló „hős státusa” tette ugyanis lehetővé, hogy az egyház tagjainak körén kívül is tudott anyagi támogatást szerezni. Ez azonban a professzor szerint csak ideig-óráig tudta pótolni az állami nyomásból eredő megvonásokat, és most a végéhez közeledik. Az állam MET elleni lépései éles ellentétben állnak azzal, amit a Fidesz-kormány nemzetközi marketingjében magáról állít, nevezetesen hogy általában a vallásszabadság és a hit szabadsága, továbbá különösen az üldözött keresztények védelmezője – írta a szerző, és felsorolta az utóbbi időben Magyarországon e témában tartott sok rendezvényt. Iványi Gábor kifejtette: nem csupán arról van szó, hogy hogyan bánik az Orbán-kormány az egyházával, hanem a MET elszigeteltségéről is:
„Semmiféle támogatást nem kaptunk a többi egyháztól, sem egy nyilatkozatot, sem anyagi segítséget, a zsidó egyház kivételével, amely régen figyelemmel kísér minket”. A katolikus, protestáns és más egyházak hallgatásának okát Iványi abban látja: “tartanak tőle, hogy velük is megtörténik az, ami velünk.” A MET kezelése hasznos eszköz a többi egyház megfegyelmezésében – mondta. Daniel Freund, német zöld EP-képviselő azt mondta: „Ez Orbán magánharca, és szokás szerint állami eszközöket használ a megvívására, a bosszúállásra. „Iványi Gábor ’hibája’ az volt, hogy segített a szegényeknek, és bírálta a főnököt. Mindez sokkoló, de sajnos ez a valóság Orbán Magyarországán. Iványi Gábor kiérdemelte teljes szolidaritásunkat”. Baer Professzor szerint „az a tény, hogy Orbánnak a jelek szerint végül most ezekkel a taktikákkal sikerül bezárni Iványi egyházát, és ez cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány nem tartja tiszteletben sem az Európai Emberi Jogi Konvenciót, sem általában a jog uralmát. És mindez nagyon súlyos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miért tagja még ez az ország az Európai Uniónak”.

https://balkaninsight.com/2023/09/25/religious-freedom-in-hungary-hell-hath-no-fury-like-a-prime-
minister-scorned/

Fordította: Horváth Júlia