Eladtam az önarcképet

Posted by

Kocsis Tamás

Sokak kérdésére: ki látható mellettem a Facebook portrémon?  A válasz Scheiber Hugó..

Mert hogy Scheiber Hugó (1873-1950) önarcképe nélkülünk, a Kocsis család nélkül sohasem lett volna a művész leghíresebb képe. Az akkoriban mindig éhes, egyben üres zsebeiről inkább, mint képeiről híres, viszont a jövőben reménytelenül reménykedő festő az Est-lapok újságíróinak is kedvence volt: ebédért, vacsoráért árulta frissen alkotott képeit. Az Önarckép ennek jegyében jutott éppen apám, a budapesti Rákóczi út 54. alatti székházban szerkesztősködő Dernői Kocsis László birtokába, édesanyám rémületére, ami a „bőrtelenített” portrét látva, nem volt meglepő. Én gyerekként hasonló korú zuglói barátaimat riogattam vele, később megbékültem a sok vad színnel, legkevésbé a hegyes füllel.

Mondjuk úgy, Scheiber képét, képeit, amelyekből ma is őrzök néhányat, ahogyan öregedtem, egyre inkább „csodáltam, ámde nem szerettem”. Ma sem szívem csücskei, de mit tegyek, nekem Picasso absztraktjai sem szerepelnek kedvenceim élvonalában: a „de gustibus non est disputandum” ez esetben is érvényes.
Az Önarckép híressé válását Kati lányom alapozta meg. Pólyásként látta meg először, és azonnal harsány sírásban tört ki. S ettől kezdve félt tőle. Most, bevallom, ez volt a döntő érv, hogy 1990-ben – pedig akkor már asszony lett a lányból – megváltunk tőle.
Ha nem tesszük, ma is szobánk falán lógna és népes családunk tagjain kívül csak látogatóink ismernék, szeretnék vagy nem szeretnék… A kép néhány napja újra és újra televíziók képernyőiről, újságok beszámolóiból, címlapfotóként köszön vissza, mint a Kiseselbach Galéria kiállításának és Molnos Péter művészettörténész Scheiber Hugóról és életművéről készült monográfiájának sztárja...Egy video – a témában (kattintás)
Minden jel szerint milliókkal vagyok szegényebb, mint lehetnék. De így lettek sokkal gazdagabbak a művészet szerelmesei és főként a mindenki – a világ – által megismert, megismerhető Scheiber Hugó.
Megérte.