“A matematika sajátossága”

Posted by
Demeter Éva
>Nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátottak figyelmébe….
Egyszerűnek tűnő a kérdés, de érthetetlen a válasz, hogy a 3,5% mértékű nyugdíjemelés, miért csak 3,1%-os lesz novemberben? A döntéshozók: „ A matematika sajátosságára hivatkozva úgy tesznek, mintha ezt a pénzt már januárban megkapták volna az idősek” – erről is szól a Hír24 hírportál cikke. Sőt, arról is írnak, hogy: „De a mostani emelés utólagos, így annak indexálása (éves szintre átszámítása) amellett, hogy példa nélküli, elég nehezen indokolhatónak is tűnik, hiszen mostanáig tulajdonképpen a nyugdíjasok hitelezték a kormányt”.
Ha a 3,5% mértékű emelés helyett csupán 3,1%-os emelést kapnak a novemberben az idősek, a nyugdíjasok közül van, aki nem érti, hogy ez hogyan lehetséges „a matematika sajátosságára hivatkozva”.
A döntéshozók valószínű, hogy az alábbiak szerint számolták ki „furfangosan” az időseknek járó „alamizsnát”:
3,5% : 12 hónap = 0,291 x 11 hónap = 3,2 % , mivel a november havi nyugdíj folyósításakor érkezik az infláció mértékéhez igazított nyugdíj-kiegészítés. Ez alapján a döntéshozók 3,1% mértékben állapították meg a novemberi nyugdíj-kiegészítést a „matematikai sajátosságára hivatkozva”.
A nyugdíjemelés nem adomány, nem ajándék, hanem a döntéshozók által meghozott törvényi rendelkezés eredménye, a mindenkori,- valamint a mostani novemberi kiegészítő nyugdíjemelés is. Nem adomány és nem ajándék még akkor sem, ha a Miniszterelnök a szokásos pénteki Kossuth Rádiós nyilatkoztában elmondta, hogy a novemberi 190 milliárdos nyugdíjkiegészítő emelésre a költségvetésben nincs fedezet, de a kormány az idősek megbecsülésének jeléül mégis biztosítja a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést.
A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés meghatározott mértéke azért is „zavaros”, mert az év első nyolc hónapjában a nyugdíjas infláció egy hónapra vetítetten 23,3% mértékű volt , de az idősek 2023. januárban csupán 15% mértékű emelésben részesültek és novemberig kénytelenek várakozni a csupán 3,1% mértékű kiegészítő nyugdíjemelésre. A számok „a matematikai sajátosságok” figyelembevételével is beszédesek, hogy a döntéshozók részéről nyugdíjasok nem megbecsülve, hanem lebecsülve vannak.
A sajtóhírek sorra arról számoltak be, hogy nagy volt a felhajtás a nyugdíjemelés mértékének „belengetése körül”, ha a Miniszterelnök és a Kancellária miniszter a novemberi emeléssel kapcsolatban félhavi nyugdíj összegének kiutalásáról beszélt, miközben a szakértők szerint, a januárig visszamenőleges különbözet egyösszegű kiutalása alig haladja meg a havi nyugdíj egyharmadnyi összegét.
Hát, ennyit fűznék hozzá röviden az idősek – megtévesztően hangzatos – megbecsüléséről,