Te nem vagy vallásos

Posted by
Tóta W.
>Eljött megint az idő, amikor meg kell válaszolnunk a kérdést: mi végre vagyunk e világon? Van-e isten, és hány? Hova hány, és miért pont ide?
Valójában nem ez lesz a kérdés, hanem ez: “Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?” Elkezdődött ugyanis a népszámlálás, és a mellékelt ábrán látható pióca, meg a hasonló élősködők csöpögő izgalommal várják az eredményt. Nekik az a jó, ha mindenki, akit csecsemőkorában összevizeztek, meg aki a háklis anyós miatt bevállalta a templomi esküvőt jegyesoktatással együtt, mind, aki valahogy egyházi iskolában kötött ki, az írja be szépen, hogy ő katolikus, református, vagy amire emlékszik. TÉVES VÁLASZ. És nem is veszélytelen tévedés.
A képen Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök látható. Az elmúlt tizenkét évben szert tett egy 14 milliárdos stadionra fociakadémiával együtt, egy 30 milliárdos élményközpontra, lenyúlta a zánkai gyermekvárost (17 Mrd), ehhez kapott még 15 milliárdot táboroztatás címén, aztán adtunk neki milliárdos forgalmú textilüzemet, luxuséttermet – és ez csak szemezgetés a listából, és csak egy egyházmegye. Cserébe természetesen hűséges propagandistaként működik. Mindent mi fizettünk. Miért? Azért, mert ez állítólag “keresztény ország”, ahol a főpapoknak jár a magas élet; igen, válságban is.
Ezért tehették rá a kezüket jó nevű iskolákra – amelyek háromszoros támogatást élveznek a világiakhoz képest -, ezért nincsenek Magyarországon feltárt pedofilügyek, ezért van csak Budapesten négy egyházi rádiófrekvencia, ezért zsebelnek be évente százmilliárdokat, amivel természetesen nem kell elszámolniuk, mert hogy nézne ki, ha egy keresztény országban felkérdezné a püspököt a számvevőszék. Ezért repültek számolatlan tízmilliárdok templomfelújításra, miközben iskoláinkban csőgörényre sincs pénz, és tanárra sem. Ezért bazsalyog a kormány második embereként Semjén Zsolt egy kamupárttal, és baszhat el ötvenmilliárdot csak vadászati kiállításra, a többi baromsága mellett.
És ezért nem érdekli sem ezt a parazitát, sem a papok túlnyomó többségét az sem, ha az átlag magyar inkább menne vasárnap délelőtt fogorvoshoz, mint demagóg sületlenségeket hallgatni a templomban. Hiszen az ő súlyukat most mérik meg, nem a misén kell aláírni a jelenléti ívet. Így árt az elsietett válasz magának az egyháznak is.
Mindezek okáért amikor ehhez a kérdéshez érsz, állj meg szépen, és gondolkodj. Egyáltalán tudod, miben különbözik református az evangélikustól és katolikustól? Fontosak neked ezek a különbségek? Miben nyilvánul meg,hogy te oda tartozol? Eljársz misére, áldozni és gyónni, ahogy egyébként a katekizmus megköveteli, és tudod-e, hogy ezek nélkül maga az egyház nem tekint téged vallásgyakorlónak? Vagy éppen végiggondoltad, és arra jutottál, valószínűtlen, hogy pont ez az isten létezzen a többi helyett, és ateista vagy? Mert ha van határozott válaszod, akkor persze ikszeld be nyugodtan. De ha ez mind nem igaz, ha Jézus, Isten és Mária alapvetően csak az indulatszavaidban él, ha ugyanúgy magad mögött hagytad a felmenőid vallását, ahogy ruházatukat és zenei ízlésüket, vagy ha a “magad módján” vagy hívő, és szerinted “a hithez nem kell egyház”, akkor ne hazudj, ne árts magadnak és az országnak.
A helyes válasz: te nem tartozol vallási közösséghez vagy felekezethez. Köszi, Isten fizesse meg. Illetve ne hagyd, hogy Isten nevében te fizess!