Orbán-Matolcsy szkander

Posted by

Beszólt Orbán Matolcsynak: „a jegybank nem tud megbirkózni” az infláció megfékezésével, ezért a kormány ezt átvállalta tőle.
A parlamentben folytatódott a jegybank és a kormány közötti adok-kapok. Négy napja Matolcsy nevezte kalandornak a kormány inflációkezelését, most Orbán szólt vissza a jegybank elnökének.

szmo.hu

A miniszterelnök – a parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédének legérdekesebb része az volt, amikor a Nemzeti Bankról beszélt. Mint ismeretes, a jegybank vezetője is egyre határozottabban bírálta az elmúlt jó egy évben a kormányt, most a kormányfő mondta el a véleményét a Matolcsy György vezette intézményről.
Azt mondta, hogy a jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években. A költségvetés képes lenne ezt kifizetni, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el egyéb területekről. Orbán úgy fogalmazott, hogy a kormány ezért azt javasolja, hogy ne ezt tegyék, és inkább törvénymódosítással menti ki a jegybankot a szorult helyzetéből.
Orbán elismételte, hogy az a céljuk, még idén egyszámjegyűre csökkenjen az infláció. A miniszterelnök szerint ezzel a feladattal „a jegybank nem tud megbirkózni”, ezért a kormány ezt átvállalta tőle.
További pénzügyi kérdésekről szólva Orbán szerint a kormány olyan döntéseket is hozott, amelyekkel érdekeltté tenné a magyarokat, hogy fektessenek állampapírba. A kormányfő arról beszélt, a magyar államadósság egyharmada magyarok, kétharmada külföldiek kezében van.