“A félművelt államtitkár szétbarmolja az egészségügyi ellátórendszert”

Posted by

Propeller
>Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint “a félművelt államtitkárnak inkább azon kellene dolgoznia, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak”.
A magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián. A magán- és közegészségügy szétválasztásával kapcsolatban pedig a transzparencia fontosságát hangsúlyozta. Példaként azokat a kis magánrendelőket hozta, amelyek “valamikor régen kaptak valamilyen engedélyt”, működésükre nem lát rá az állam, legfeljebb azok a kórházak amelyek a rendelő közelében működnek, és fogadják a félrekezelt betegeket. Ennek vethet véget az EESZT, amelyben az állami egészségügyben dolgozók pontosan fogják látni a kórelőzményeket. Hangsúlyozta, hogy a félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítónak, ugyanis az nem működik, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.
Takács Péter úgy vélekedett, hogy azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam. Kérdésre válaszolva kifejtette: megreformálják a minőségellenőrzés rendszerét a közegészségügyben és ennek a finanszírozásban is lesz jelentősége. Nézni fogják például a súlyozott esetszámot, nemcsak az orvosok, de teljes osztályok munkáját, és a túlápolást. Utóbbi azt jelenti, hogy minden ellátáshoz tartozik egy sztenderd ellátási idő, ami agyógyításhoz kell, és ettől nem lehet nagy mértékben eltérni.
Kunetz Zsombor úgy kommentálta az államtitkát megnyilatkozását, hogy “a félművelt államtitkárnak inkább azon kellene dolgoznia, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak” Sokkal rosszabb a tudás hiányánál a félműveltség – reagált Takács Péter szavaira. Hozzátéve: a hozzá nem értés azonnal láthatóvá válik, míg utóbbi esetben ez valamennyire „maszkolódik”. A végeredmény tekintetében azonban egyik esetben sincs különbség, csak a nem tudás észlelésekor ez már nyilvánvalóvá válik. Vannak persze még ebben az esetben is különösen veszélyes minősítő körülmények, mint például az egó előtérbe helyezése, valamint a mindenáron bizonyítani akarás kényszere. Amely tökéletesen jellemzi az egészségügyi államtitkárt. Félműveltségéről éppen most a Portfolio Private Health Forum 2023 konferenciáján ismét veretes tanúbizonyságot tett, többek között ezzel a véleményével is.
“Azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam” – mondta Takács Péter .
Nem, nem ezért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert a kockázatot átveszi az állam, hanem azért, mert az állam nem tudja ellátni az egészségügyben sem az alapfeladatát – írta Kunetz. Ennek következtében a betegek keresnek alternatív megoldást, amely a magánellátásban csúcsosodik ki. Ez egy olyan egyszerű és alapvető közgazdasági fogalmakkal is jellemezhető, mint a kereslet-kínálat. Amely jelen esetben úgy értelmezhető, hogy az állami kínálat az egészségügyben nem tudja kielégíteni sem mennyiségében, sem minőségében a keresletet. Ezért a piac törvényeinek megfelelően ez a kereslet más alternatív úton fog megoldódni, ebben az estben a magánszolgáltatók segítségével. Minél alkalmatlanabb az ellátásra az állami rendszer, annál jobban fog megerősödni a magánellátás.
Másrészt az állam – sokkal inkább saját ostoba félműveltsége miatt, mintsem tudatosan – szisztematikusan üldözi el a saját rendszeréből az ott dolgozó egészségügyi dolgozókat, akik ugye a kereslet növekedtével a magánellátásban kötnek ki. Így gyakorlatilag létrejön az a helyettesítő termék, amely az állami termék minősége és hiánya miatt megoldást jelenthet azok számára, akik meg tudják fizetni.
Éppen ezért a félművelt államtitkárnak sokkal inkább azon kellene dolgoznia, hogy ne legyen szükség ilyen erős magánellátásra, és a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak. Nem értelmezhető az az állítása sem, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.
Majd Kunetz úgy folytatta, hogy a magánszektor az egészségügyben két területen erős, az egyik a diagnosztika, és az egynapos sebészet. Ezeket a szolgáltatásokat, sokszor a végeláthatatlan várólisták, és/vagy a sokkal magasabb minőség miatt veszik igénybe a betegek. Aki törvényszerűen kerülnek vissza az állami rendszerbe, ha komolyabb problémájuk van. De ez nem a védőhálónak köszönhető, hanem azért, mert a magánszolgáltatók kereslete eddig terjed.
Amennyiben sikerül még jobban szétbarmolnia a félművelt államtitkárnak az egészségügyi ellátórendszert, úgy előbb-utóbb megjelenik majd a kereslet a magánszolgáltatók felé a teljes ellátást nyújtó intézmények iránt is.
Ebben az esetben pedig, már teljesen nyilvánvaló lesz, hogy hol van a védőháló a rendszerben, és az nem az államnál!