Németország neonáci csoportot tiltott be, tíz tartományban tartottak razziát

Posted by

(Szabad Európa)
A német kormány kedden betiltotta a Hammerskins Németország nevű neonáci csoportot, és razziát tartott több tucat tagjának otthonában. A csoport egy amerikai szélsőséges csoport hajtása, és Európa-szerte kiemelkedő szerepet játszik. A szövetségi belügyminisztérium szerint a Hammerskins Németország az Egyesült Államokban 1988-ban alapított Hammerskins Nation sarja. Kiemelkedő szerepet játszik az európai szélsőjobboldali színtéren. Az egyesület tagjai világszerte testvéreknek nevezik magukat, és sajátos szubkulturális életmódot folytatnak. A csoport a minisztérium szerint a jobboldali szélsőséges szkinhed-szcéné elitosztagának tekinti magát. „A Hammerskins Németország betiltása kemény csapás a szervezett jobboldali extrémizmusra”– mondta Nancy Faeser belügyminiszter, hozzátéve, hogy a tilalom kiterjed a csoport regionális tagozataira és Crew 38 nevű alszervezetére is. „Ezzel a betiltással véget vetünk egy nemzetközileg aktív németországi neonáci egyesület embertelen tevékenységének – tette hozzá. – Ez egyértelmű jelzés a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.”
Németországban a csoportosulás körülbelül 130 tagot számlál. A kora reggeli razziák során tíz államban körülbelül hétszáz rendőr tartott házkutatást 28 csoporttag otthonában. Az egyelőre nem világos, hogy őrizetbe vettek-e bárkit. „Amennyire tudjuk, a készpénz mellett jelentős mennyiségű jobboldali szélsőséges kegytárgyat is lefoglaltak” – mondta a miniszter. A betiltást a német szövetségi és a tartományi kormányok több mint egy évig tartó intenzív együttműködése előzte meg – mondta Faeser, hozzátéve, hogy „amerikai partnereinkkel is szoros kooperációban dolgoztunk”. A csoport eszméinek központi eleme a náci ideológián alapuló faji doktrína propagálása. A Hammerskins Németország egyesület célja, hogy terjessze szélsőjobboldali szélsőséges világképét, különösen olyan koncertek révén, amelyeken azokat próbálja radikalizálni, akik még nem tartoznak a tagjai közé – közölte a minisztérium. „A nemzetközi hálózatba szerveződő csoport szélsőjobboldali irányultsága különösen a jobboldali szélsőséges és antiszemita zenei felvételek terjesztésében, szélsőjobbos koncertek szervezésében és ilyen tárgyak árusításában nyilvánult meg” – tette hozzá.
A Hammerskins Németország a huszadik olyan szélsőjobboldali egyesület, amelyet betiltott a német belügyminisztérium. „A jobboldali extrémizmus továbbra is a legnagyobb szélsőséges
fenyegetést jelenti Németország alapvető demokratikus rendjére” – mondta Faeser újságíróknak Berlinben.
A szerkesztő megjegyzése: A magyar hatóságok a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal nevű neonáci csoportot azt követően tiltotta be, hogy Győrkös halálosan megsebesítette Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot. Jelenleg is működnek azonban olyan szélsőjobboldali rasszista szervezetek, mint a Betyársereg, az Új Magyar Gárda vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A nyíltan rasszista és homofób Mi Hazánk párt a parlamentbe is bejutott. Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetését kapta a Belügyminisztériumban a Hazajáró Egylet két alapítója: Moys Zoltán alapító elnök és Kenyeres Oszkár. Ők a szervezői a Budapestet megszálló német fasiszta csapatok kitörési kísérletéről megemlékező, évről évre megrendezésre kerülő Kitörés Emléktúrának. Moys Zoltán egyébként, az országgyűlés fideszes alelnökének, Lezsák Sándornak a veje.

Címkép: Kitörés emléktúra