A tőzsde rossz napja

Posted by

Összeomlott az OTP miután Varga Mihály belengette, Kocsis Máté cáfolta az új bankadót. Ritka érdekes szituáció zajlott a nap folyamán: a Fidesz frakcióvezetője cáfolta a pénzügyminisztert, jóllehet utóbbi csak lehetőségekről beszélt a költségvetés kiigazítása kacsán, nem eldöntött intézkedésekről. Az OTP árfolyama bő 6 százalékkal zuhant. Varga Mihály pénzügyminiszter a délelőtt folyamán a költségvetés hiányának keretek között tartása érdekében nem zárta ki, hogy olyan bevételnövelő intézkedésekre kerülhet sor, mint a bankadó emelése vagy egyes kamatkedvezmények visszavágása. Kétségkívül ezeket csak mint lehetőségeket említette, az MTI közleménye szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azonban
határozottan cáfolta. Mint mondta: a kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg, minden ettől eltérő állítás magánvélemény. A frakcióvezető közölte: a miniszterelnök szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.
A tőzsde mindenesetre, úgy tűnik, Varga Mihály szavainak adott hitelt, mivel az OTP árfolyama 6,25 százalékos zuhanással zárt, és Kocsis Máté szavai még jóval a tőzsdezárás előtt hangzottak el, így lett volna idő korrekcióra. Varga Mihály bankadóval kapcsolatos kijelentései nem kímélték a tőzsdét sem: több mint 3 százalékot zuhant a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX. 3,12 százalékos mínuszban zárta a napot csütörtökön. A zuhanás mögött az állhat, hogy Varga Mihály a Magyar Közgazdasági Társaság 61. vándorgyűlésén arról beszélt, hogy további adóeszközöket vethetnek ki a bankszektorra, hogy mérsékeljék a megnövekedett hiányt. A részvényindex a reggel 1,26 pontos emelkedéssel nyitott, ami a szerda záró értékhez képest nem jelentett nagy változást. Fél 12 környékén aztán megindult lefelé, már 1,15 százalékos mínuszban volt. Varga Mihály kijelentése után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy nem emelik meg a bankadót. Mindezek hatására az OTP árfolyama napközben 7 százalékkal zuhant, de a zárásra végül 6,25 százalékos mínuszra korrigált.
A nemzetközi hangulat sem volt kedvező az amerikai Fed kamatdöntő ülése után. Az európai piacok kedvezőtlenül fogadták azt. A Mol árfolyama 0,85 százalékkal, a Richteré 1,90 százalékkal csökkent, míga Magyar Telekom árfolyama 0,76 százalékos pluszban fejezte be a napot.
(EconomX.hu nyomán)

Címkép: Medve nap a tőzsdén