Korcsolán és Mendelssohn – romantikus álmodozás

Posted by

Bedő J. István
>Korcsolán Orsolya
koncertje mindig sajátos ünnep a Zsidó Kulturális Fesztiválon. Idén is elbűvölő környezetben került rá sor, a megunhatatlan Rumbach zsinagóga nyolcszögű terében, és  és a választott műsor is a naphoz (hónaphoz) illeszkedő volt.

Az őszi ünnepkör előtt jártunk kevéssel, tehát szinte magától értetődő, hogy elsőként Bruch megindító szépségű Kol Nidréje hangzott el (akárcsak tavaly, a YouTube-on is megtalálható). Nem először hallottam és mindig meglep, hogy ez a hegedűszólós könyörgés egyáltalán nem megalázkodó jellegű. Inkább a megbocsátás érzelmes színezetű kérése, és olyan gyöngéd – hogy visszautasíthatatlan. Persze, egy pillanatra se felejtsük el, hogy a szóló mögött-mellett koncertálva az Anima Musicae kamarazenekar szólal meg, kiegészítve a hegedű pillangókönnyűségű pianissimóit.

Az Anima Musicae – Korcsolán Orsolya állandó kísérőzenekara – adta elő az egyik Mendelssohn-művet. Legyünk egészen pontosak: egy átiratot, ugyanis az elhangzó a-moll kvartett eredetileg nem zenekarra íródott, itt azonban a vonósnégyes hangszercsoportokká válik.

Lágy és kellemes zene volt, mintha hullámokon ringatóznánk. De éppen ettől a telt hangzástól adagiói andalítóbbak lettek – mint valami rég elfelejtett stílusú (mondjam így Krúdy-stílusú) udvarlás, széptevés. A koncertmester szólója szépen belesimult a zenekar hangzásába. Zárótétele pedig már az érett Mendelssohnt mutatta, a kamarazenekar dinamikája itt érvényesült igazán.

 Anima Musicae kamarazenekar

d-moll hegedűversenyről, mely Korcsolán Orsolya szólójával hangzott fel a hangverseny második részében, azt olvastam, hogy nem lett slágerdarab. Elég baj, mert érdemelhetne nagyobb figyelmet is – nem hagyhatom szó nélkül: egy tizenhárom éves kamaszodó fiúcska műve! Van rajta egy kis Mozarttól örökölt, táncos báj, de van benne ezen túlemelkedő romantikus viharzás is. De amiért igazán lehetne nagy kedvenc is, az a zenekarral koncertáló hegedű bravúros szólama, amibe jutott néhány csepp Vivaldi hegedűversenyeiből is. Szóval ha frivolnak is tűnik a megjegyzés: igazi vonópárbaj zajlott a pódiumon, amiben Korcsolán pompásan vívott.

Ráadásnak pedig egy villanásnyi darabot élvezhettünk: a lettországi születésű Marc Lavry alig néhány perces Hóráját, hiszen az új évet köszöntő ünnepek nem is lennének igaziak, ha nem táncolnának időnként frissítésként – a zeneszerzőről pedig 2021-es ZsiKuFeszt alkalmából lehetett korábban olvasni.

Itt illik elmondani azt is, ami a hangverseny bevezetőjében hangzott el, hogy az egyébként Bécsben élő és az Anna Rothschild Masterclasst tanító hegedűművész nagyon izgalmas meghívást kapott a Debreceni Egyetemtől. Felkérték, hogy adjunktusként erősítse a Zeneművészeti Kar munkáját, amihez ezúton is gratulálunk.

ZsiKuFeszt / Rumbach

Címkép: Korcsolán Orsolya/Mazsihisz