Mi az a szambó?

Posted by

Sz. I.
>Már nem tudom, melyik tévében, külpolitikai szakírók beszélgettek aktuális háborús témákról. Hogy hogy nem, előkerült az elméleti, noha teljesen értelmetlen kérdés az országok vezetőinek a harcokban való személyes részvételéről. Lovagkori legendákat idézve: ne a két hadsereg, hanem a két vezér vívjon meg.
Mindjárt szóba került a sportos Vagyimir Putyin. Ő a cselgáncsban 8. danos mester, ami már nagyon komoly felkészültséget igényel. Nem osztogatják úgy, mint a debreceni
egyetemen a díszdoktori címet. Magas szinten űzi a dzsiu dzsicut. És a szambót!
Hát az mi? – vonogatták a vállukat a vita szereplői. Az egyikük bátoralanul azt mondta,
hogy valami orosz küzdősport.
Nos, nem orosz. Hanem szovjet, kifejezetten szovjet találmány! A múlt század harmincas éveiben született meg az a (párt)határozat, hogy a Szovjetunióban létező több mint kétszáz
népi birkózómódból gyúrjanak össze egy újat. Olyan neves szakemberek vezetésével, mint Osepkov, Szpiridonov, Harlampijev. És olyan rangos intézmények hathatós támogatásával, mint a moszkvai Testnevelési Egyetem. A gyakorlat próbáját – nem véletlenül – a belügyi sportegyesület, a Dinamo Moszkva birkózó-szakosztálya végezte.
1938. november 16-án jelentette be a Testkultúra és Sport Össz-szövetségi Bizottsága, hogy megszületett a szambó nevű sportág, ahogy Szpiridonov könyve már tíz évvel korábban elnevezte.
A szambó mozaikszó. A szamozascsita bez oruzsija (=fegyver nélküli önvédelem) rövidített megnevezése. Ne köntörfalazzunk: tipikusan katonai-harci sportág, a háborús, netán köztéri közelharc tudománya. Ezt tanúsítja a szereplők szerelése is. Birkózómezben vannak, de utcai összecsapásban a megszokott összekapaszkodás és fogáskeresés nem életképes. Az ellenfél megragadásához cselgáncskabát (dzsudogi) is szükséges, azt húzzák a mez fölé.
Az új sportág elkezdte az önálló életét. Történelmi érdekesség, hogy 1957-ben barátságos magyar–szovjet mérkőzése is sor került.
1966-ban a birkózó-világszövetség (akkor FILA) befogadta a birkózócsalád tagjai közé. A szakág – érdekes módon – Spanyolországban volt nagyon népszerű, és a FILA egyik alelnöke, a spanyol Fernando Conte vette védőszárnyai alá.
Mígnem 1984-ben a FILA kongresszusa úgy döntött, hogy jöjjön létre független szambó- világszövetség. Megtörtént, és a FIAS első elnöke Fernando Conte lett, aki éppen tíz éve,83 esztendősen hunyt el.
Lehet, hogy Putyin ma szambóedzést folytat Ukrajna ellen?
Címkép: Kovács Tamás/MTI/Index.hu