Eszékfoglaló

Posted by

Az NK Osijek és a Puskás Akadémia labdarúgói barátságos meccset játszottak az új eszéki stadionban. Igazságos 1–1 lett a vége. Négyezer néző látta, igaz, a belépés ingyenes volt.
Rendeztek itt már meccset, még nemzetközit is. De csak most érkezett el az ünnepi pillanat, a névadó. Az új stadion ünnepélyesen az Opus Aréna (horvátul: Opus Arenu) nevet vette fel, a szerződést, a média jelenlétében, a stadion főbejáratánál írták alá.
A létesítményt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek (Mészáros és Mészáros, Opus Global Nyrt) teremtették meg. Teljes egészében magyar pénzből (nem kis részben államiból) épült. 16 milliárdba került.
A magyar gázszerelő mágnás 2016-ban megvette a klubot. Adósságot is vett.
Nyolcszázezer eurót… További kb. 1.95 millió euró kifizetése is esedékes lett 2017-re. Hogy aztán ezért vagy nem ezért, de később kiszállt az üzletből. Vagy csak valamilyen agyafúrt megoldás keltette a látszatát… De megépíttette a stadiont, továbbá a Mészáros és Mészáros mezszponzorként is támogatja a futballcsapatot.
A Sportske novosti online kiadása az eszéki futball sikereiről és terveiről interjút készített azzal a Mészáros Lőrinccel, aki akkor papíron már fél éve kiszállt. Az interjú bevezetőjében bemutatták, milyen fejlődésen ment keresztül a néhány éve még csőd szélén állt eszéki klub. Ami a lap szerint neki köszönhető, aki néhány éve megvette, és azóta többet is tett érte, mint amit előzetesen ígért. Az írás úgy fogalmazott, hogy a milliárdos megváltást, pénzt, életet, reményt, stadiont, akadémiát adott Eszéknek.
Az együttest fenntartó cég tulajdonosi viszonyai azóta is alakultak, a klub tisztán magyar lett, de magának Mészárosnak nincs látható nyoma a vállalat mögött.
Viszont nagyon is jelen van. Külön üzenetben köszönte meg az NK Osijek az új stadion, az Opus Aréna felépítéséhez nyújtott támogatást. „Köszönjük, Lőrinc! Köszönjük, Puskás!” („Hala Lőrinc…” stb.)
A kivitelező cég a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus volt. Természetesen jöhet a dörgedelmes, kormánypárti igehirdetés a határon túli magyarok támogatásának szívbéli, belső parancsáról…
Akkor álljon itt egy 2021-es, hivatalos statisztikai adat: a 108 ezres Eszéken ezer magyar sem él.
Címkép: Facebook/NK Osijek