Európában kívánunk maradni

Posted by

Policy Solution
>Az Orbán-kormány euroszkeptikus kampányai ellenére nem ingott meg Magyarországon az uniós tagság támogatottsága, a korábbi évek eredményéhez hasonlóan 72 százalék voksolna arra egy népszavazáson, hogy maradjunk az EU-ban – hangsúlyozta a Policy Solutions, amelynek reprezentatív kutatása azt vizsgálta, milyen Európát szeretnének a magyarok.

A kilépésre csak egy szűk csoport (13 százalék) szavazna. A maradást leginkább a Momentum (96 százalék) és a Demokratikus Koalíció (91 százalék) szimpatizánsai támogatják, de így vélekedik az MSZP-sek 88 százaléka is. A Fidesz és a Mi Hazánk táborában is többségben vannak, azonban csak 60 százalék körüli arányt tesznek ki azok, akik maradni szeretnének az unióban. A Fidesz szimpatizánsainak 28, a Mi Hazánk szavazóinak 22 százaléka áll a kilépés mellett: a kormánypártiak tehát ebben a tekintetben lekörözik a szélsőjobboldalt.

Meglepő lehet, hogy a megyeszékhelyeken és a kisvárosokban többen szavaznának a maradásra (77 százalék), mint Budapesten (67 százalék)A felmérés szerint a fővárosiak ötöde (19 százalék) kifejezetten a kilépésre voksolna. Az adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy minél több tudással rendelkezik valaki az EU-ról, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a maradást támogatja