Agancsmentes publicisztika

Posted by

Tamás Ervin

A svéd-magyar kapcsolatoknak minden bizonnyal 2017 vége felé szó szerint lőttek, amikor is miniszterelnök-helyettesünk – hála az állami pénzhez hozzájutó gáláns vállalkozó gesztusának – Stockholmtól messze északon hódolt vadászszenvedélyének és elejtett egy háziasított rénszarvast, amit az ott élő számik meglehetősen zokon vettek. Előkerült a jószág tulajdonosa is, aki szerint az áldozat elcsatangolt a csordától. Feljelentést is tett, mert szerinte ez olyan, mintha bemenne valaki a farmjára és lelőné az egyik tehenét. Szegény Semjén, aki úton-útfélen magyarázza, hogy a vadászat tulajdonképp egyfajta vadvédelem, annyira összezavarodott, hogy először jávorszarvast említett, meg még azért is mentegetődznie kellett, hogy helikopterrel szállíttatta el a tetemet.
Pedig milyen szépen indult a két ország kapcsolata, amikor 2001-ben fügét mutattunk az amerikai Lockheed-Martin F16-osainak és meglehetősen váratlanul, mondhatni svédcsavarral, svéd
Gripeneket vett az első Orbán-kormány. Azóta sok minden történt, bár az amerikaiakkal cseppet sem javult a viszonyunk, a svédekkel is fagyos lett.
A politikus renoméjának a sok szempontból kínos jutalomvadászat cseppet sem ártott, 2021-ben védnökségével megrendezhette minden idők legráfizetésesebb világkiállítását, amelynek költsége állítólag 387 millió forintról startolt, de meg sem állt 17 milliárdig. Csak a 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló 10 tonnányi hullajtott agancsból készült
Totem névre hallgató alkotás került 250 millióba. De mindez páratlan élménye lehetett a látogatóknak, akik a szarvasbika tátott száján keresztül sétálhattak be a Hungexpo területére, s
minden bizonnyal ugyanazt érezték, mint Semjén vadásztársa, Kovács Zoltán államtitkár, főszervező, aki a monumentális installációban megtestesítve látta a nemzet egységét, a természet sajátos körforgását és azt az összefogást, amelyet a magyar vadászok tanúsítottak. Érthető tehát, hogy az alkotó, Szőke Gábor Miklós sem fordított hátat a nemes állatnak, 2022 végétől a Krisztina körúton, a Pénzmúzeum előtt szökell a magasba az óriási aranyszarvas, amely szintén elég éles vitát váltott ki a műértők körében, viszont vagy 200 millióval többe került, mint az agancs-bejáró megoldás.
De ezek a bagatell ügyek eltérítettek a tárgytól, a magyar-svéd kapcsolatoktól, amelyet immáron több mint egy éve ás alá a skandináv ország NATO-belépése körüli hercehurca. Készült erről kronológia, magyarázat-leltár, diplomáciai adok-kapok, lett képviselői látogatás, sok-sok ígéret, határidők végtelen módosítása, gyermekded mese a Fidesz-frakció önállóságáról, elszólás szuverenitásunk török érdekhez való rugalmas alkalmazkodásáról – lám, idáig fajulhat egy háziasított rénszarvast elejtő ártatlan hobbi. Bár Önök nyilván most úgy vélik, hogy nincs közük egymáshoz, a hazai politikai kommunikáció kunsztja épp az, hogy évek óta próbálja velünk elhitetni, hogy minden összefügg mindennel – a regnáló hatalom érdeke a logikát és a valóságot is bármikor felülírhatja. A turbósított, diplomáciai szintre emelt sértődöttség egyszerre vált ki megütközést és mosolyt, bár most már azt hiszem, hogy némi dühöt, hitelvesztést is a magyar kormányzat iránt, ami persze nem csupán ezzel a szürreális folyamattal kezdődött, s egyre inkább úgy tűnik, hogy nem is ezzel lesz vége.
Orbán Viktor egykoron még azt a dakota közmondást ajánlotta figyelmünkbe, hogy a döglött lóról érdemes mielőbb leszállni, de egy szarvasról bizonyára nehezebb. A házelnök mostanában már minden héten hagymázas víziókkal igazítja útba népét, Armaggedont kiált, utolsó végvárként láttatja országunkat, amelyet méltatlanul bánthat még egy svéd is, aki ugyanakkor szívességet kér tőlünk.
Csakhogy miért emeljük mi szavazatunkkal partnerré valakit, aki demokráciadeficittel vádol minket, s még saját hazáját sem szereti igazán? Mit hord össze ez az ember? Hagyja magát ország-világ előtt kinevettetni? Társai pedig hagyják, hogy ne csak magából csináljon bolondot sűrű felszólamlásaival? Talán még ösztönzik is, hogy az öt legfőbb közjogi méltóság egyike ezt tegye? Az általa belakott terepen már nincs merész asszociáció, a képtelen, kioktató és gyűlöletet keltő teóriáknak olyan tárházát nyújtja, amely beteges fantáziáról,
összeesküvés-elméletekről árulkodik, nem egy felelős politikai vezető civilizált eszmefuttatásból. Bizarr látvány, ahogyan a halálra lőtt háziasított rénszarvas teteme drótkötélen lóg le a helikopterről a hófödte svéd táj fölött. De higgyük el: felénk utazik.

Jelen

Címkép: Semjén Zsolt rénszarvasa