Orbán-rezsim esete az MI-vel

Posted by

jotunder

Nagy Márton gazdasági miniszter a Hell energiaital állítólagosan AI által megtervezett (“szia GPT, csinálnál nekünk energia italt? persze, tegyetek bele több ezt, kevesebb azt, és esetleg zellert”) változatát emlegette jelentős AI- fejlesztésként és egy olyan történetet adott elő kínai kvantumszámítógépekről, amelyek arra mutatnak, hogy elég sok mindenről nincs fogalma. Ami nem feltétlenül baj, ha vannak körülötte emberek, akiknek van. És szemlátomást nem nagyon vannak.
A huszadik század hatvanas éveitől kezdve a John Haugeland filozófus által GOFAI-nak, Good Old Fashioned Artificial Intelligence-nek nevezett AI-tól várták az áttörést, ezek a GOFAI rendszerek, mint pl. a CYC nevű számítógépes ontológia volt hivatott arra, hogy univerzális szakértői rendszerként elinduljon a valóságos mesterséges intelligencia irányába. Mérő László számára, akit nem szeretnék bántani, a mai napig a GOFAI a mesterséges intelligencia. A kezdeti sakkozó gépek, amelyek már megverték a legjobb sakkozókat is (Stockfish)
GOFAI alapúak, tulajdonképpen mi emberek is szeretünk GOFAI alapon gondolkozni, rendszerezni a tudásunk. Az akkugyárak is azok, nem? Tehát nincs itt semmi baj.
Az, ami miatt kitört a hisztéria 2022 végén egy LLM (large language model) based AI. 2017-ben publikálta Ashish Vaswani, Noam Shazeer, Niki Parmar, Jakob Uszkoreit, Llion Jones, Aidan N. Gomez, Lukasz Kaiser, Illia Polosukhin az Attention is All You Need című cikket, ez azóta (a poszt megírása alatt is változni fog) 88761 hivatkozással bír, ami egészen komoly magyar felsőoktatási intézmények összes munkatársa összes publikációjának összesített idézettségéhez mérhető. Az AI-hype mögött a transzformer architektúra állt, de még a transzformerek közül is a GPT-3.5 és GPT-4 emelkedett ki, valószínűleg ideiglenesen. Engem nagyon meglepne, ha a Vaswani et. al. féle Multiple-Head Attention elv lenne az utolsó jelentős bemondás a témában. Nem, egyáltalán nem értek hozzá, nem az én világom, valamelyest megértettem a GPT-nél jóval korábbi language modellek filozófiáját (ami lényegesen rafináltabb, mint amit
gondoltam) és megdöbbenve olvastam a Mikolov et. al. féle word2vec model viselkedéséről. Magyarországon vannak jó szakemberek, de egészen bátran állíthatom, hogy lényegesen többre lenne szükség, mondjuk úgy, a húszezres scholar.gugli kategóriában. Sajnos Magyarország mesterséges intelligencia stratégiájának javított kiadásában, mondhatni a kardozós változatban, nincs egyetlen szó sem a nagy nyelvi modellekről.
Orbánék egy nagy, erős Magyarországról delirálnak, ami az akkugyártásra épül, nagy vasdobozokba öntenek gusztustalan folyadékot. Nem tudom, vannak kételyeim, főleg ha az egészet kínai mérnökök felügyelik és még a beöntést is fülöp-szigeti és indiai munkások végzik, a magyarok feladata legfeljebb a környezetvédelmi problémákkal kapcsolatos relaxált attitűd fenntartása lesz.
Épp 120 éve született Neumann János, akinek még mindig nem bocsátották meg Bayerék a származását, és az nem pálya, hogy valamiféle utódai legyenek Magyarországon. Az Orbán-rendszer feladta azt, hogy Magyarországon nyugati típusú tudásalapú társadalom legyen, etnonacionalista társadalmat építenek, amely társadalom Orbán Viktor személyes képességeire bazírozza a jövőjét (ez tényleg így van, a rezsim influenszereinek ez a legfontosabb üzenete a hívek felé).
Én nem hiszem, hogy az AI meg fogja ölni a világot, de azt igen, hogy a világ lényegesen AI-bb lesz, mint lítiumakkumulátor. Orbánéknak nincs semmi elképzelése erről az új világról, az MCC is lojális végrehajtók képzésére lett kitalálva nem Large Language Modellekben gondolkozókéra. Az amúgy kicsit aggasztó Fudan-projekt látható ejtése is azt mutatja, hogy most tíz évig akkumulátorokról és a hozzájuk gyengéden simuló kombinált ciklusú gázerőművekről szól majd Magyarország.
Orbánék erre fogadtak, a rendszerük erre jó, az embereik erre jók, az MCC-jükkel, a matyijaikkal, fruzsijaikkal, megafonosaikkal, osztó kopaszaikkal, francesca rivafinolijaikkal és a hozzá tartozó megadjatestvéreikkel együtt. Lánczibandi kell ide és a Mari, sok kicsi szilvay és békésmarci, csak még párszáz elköltött milliárd, és a haza valamire derülni fog.
Nem feltétlenül fényre.