Baljós érdekházasság

Posted by

(Financial Times)
Baljós érdekházasságnak minősíti Putyin és Kim egyezségét a lap szerkesztőség állásfoglalásában. Úgy látja, hogy az rossz hír Ukrajna, az USA, de az ázsiai stabilitás miatt még Kína számára is. A házigazda vörös szőnyeget terített az észak-koreai zsarnok lábai elé. Ez mutatja, hogy az orosz elnök mennyire elszigetelte országát. A vendégnek volt mit felkínálnia: a tüzérségi lövedékeken és rakétákon kívül páncélozott járműveket, drónokat, sőt még rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
Továbbá munkaerőt a behívások miatt embergondokkal küszködő orosz vállalatoknak. Cserébe gabonát és olajat kaphat, de Kim számára ennél fontosabb a segítség a fegyverek, rakéták, atom tengeralattjárók, kémműholdak fejlesztéséhez. Ráadásul jó alkupozícióban van, hogy meg is kapja ezeket. Dél-Korea viszont ezek után ösztönözve érezheti magát, hogy a fegyvereit közvetlenül és ne Amerikán keresztül juttassa el az ukránoknak. Így azonban összekapcsolódik a két válságövezet. Japán és Szöul pedig elmélyítheti katonai együttműködését az Egyesült Államokkal.
Mindez aligha tetszik Pekingnek. Washingtonnak azonban egyértelművé kell tennie, hogy ameddig csak szükséges, támogatja Kijevet. Továbbá megállapodásra kell törekednie Kínával, ideértve, hogy amennyire csak lehetséges, visszafogják a mind inkább eltévelyedő Moszkvát és Phenjant.
(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)
https://www.ft.com/content/d0ed727a-61e9-49e6-8930-c5d17c1a6b5d?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-437841d178a#myft:notification:instant-
Fordította: Horváth Júlia