Szemle Plusz díjak

Posted by

A két zsűri 10 különböző kategóriában osztott díjakat, valamint két közönségdíj és különdíjak is gazdára találtak a színház évadzáró gáláján.

Szemle Plusz versenyprogramjában augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót láthatott a budapesti közönség. Az idén egymással versenybe szálló műveket Peremartoni Krisztina, a színház művészeti vezetője több száz előadás megtekintése után válogatta össze.

Hat nagyszínpadi mű mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon: Barta Lajos: Szerelem (Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata), Márton Gyula: Csinibaba (Szigligeti Színház, Nagyvárad), Elise Wilk: Eltűntek (Yorick Stúdió, Marosvásárhely), Heinrich Böll – Bereményi Géza: Katharina Blum elvesztett tisztessége (Budaörsi Latinovits Színház), The Tiger Lillies, Julian Crouch és Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház, Tatabánya) és Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye (Miskolci Nemzeti Színház).

Danis Lídia (Anyusunk a Jógyerekek képeskönyvéban)

Hat kamaradarab versenyzett egymással a Margitsziget új kulturális helyszínén, a Kristály SzíntérenBéres Márta: One-girl Show (MASZK Egyesület, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka), Göndör László – Katona Éva: Nagymamával álmodtam (Trafó Kortárs Művészetek Háza és SzínMűHely Alapítvány), Willy Russell: Shirley Valentine (Centrál Színház), Tar Sándor novellái alapján: A mi utcánk – függő beszéd (Pécsi Nemzeti Színház), Call girl (Manna – Független Színművészetért Alapítvány) és Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké mondja) (FÜGE Produkció, Trafó Kortárs Művészetek Háza).

A szakmai zsűri értékelése

A 2023-as Szemle Plusz programjában szereplő színdarabokat idén két külön zsűri díjazta: a Városmajorban versenyző előadásokat Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója mellett, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Kúnos László József Attila-díjas műfordító tekintette meg, a Kristály Színtér kamaradarabjaira pedig Bánsági Ildikó a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vecsei H. Miklós Junior Príma-díjas színész csatlakozott Benkő Nórához.

A városmajori szakmai zsűri a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című előadásának ítélte, a legjobb rendező díját pedig Szikszai Rémusz kapta meg a Jógyerekek képeskönyve című darab rendezéséért.

Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye (Miskolci Nemzeti Színház)

A legjobb női főszereplő Danis Lídia lett, aki Anyusunk szerepét alakította a tatabányai színház Jógyerekek képeskönyve című előadásában, a legjobb férfi főszereplő díját pedig a miskolci Feketeszárú cseresznyében Veliszavljevics Dusán szerepét alakító Lajos András nyerte el. Kalmár Zsuzsát illette a legjobb női mellékszereplő díja a Szerelem című előadásban Nelli szerepéért; Kardos Róbert pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját vehette át Dr. Roboz szerepéért. A zsűri városmajori különdíjasa a Yorick Stúdió fontos társadalmi, történelmi témát magas művészi színvonalon feldolgozó előadása, az Eltűntek lett.

Elise Wilk: Eltűntek (Yorick Stúdió, Marosvásárhely)

 

A Kristályban a zsűri döntése alapján a legjobb kamara-előadás Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című produkciója volt, a legjobb színész kategória díját pedig Köles Ferenc nyerte el A mi utcánk – függő beszéd című Tar Sándor-novellák alapján készült monodrámájával. A margitszigeti produkciók különdíját a Kristályban Mészáros Piroska saját élményeiből készült Call Girl című produkciója kapta, az előadás követendő példát mutat a nehéz időszakok átvészelésére.

Közönségzsűri

A közönség idén is értékelhette a számára tetsző előadásokat a Szemle Pluszon, ezúttal azonban azok a nézők szavazhattak, akik legalább 8 előadásra jegyet váltottak a verseny produkciói közül. 2023-ban a közönségzsűri a Budaörsi Latinovits Színház produkcióját, Heinrich Böll – Bereményi Géza: Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadását tartotta a legjobbnak a Városmajorban, a Kristály Színtéren pedig a Shirley Valentine című produkció nyerte el leginkább a nézők tetszését, Balsai Mónival a címszerepben.

Egyéni díjak

Peremartoni Krisztina hagyományosan, saját alapítású díját adta át a Szemlén, mellyel tehetséges fiatal művészek munkáját szeretné elismerni, illetve a kultúra magántámogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. 2023-ban két művésznek ítélte oda a kétszer 100 ezer forint értékű jutalmat: Simon Zoltánnak, a Miskolci Nemzeti Színház művészének, és Béres Mártának, aki a One-girl Show című monodrámájával érkezett idén a versenyprogramra.

Béres Márta (Urbán András: One-girl Show)

Fidelio szakmai zsűrije idén is díjátadóként csatlakozott a programsorozathoz, és egy évre szóló médiacsomaggal ajándékozta meg az általa legjobbnak ítélt előadást. A 2023-as Szemle Plusz Fidelio-díját Pető Kata kapta az idei versenyprogramban bemutatott Árnyék (Eurüdiké mondja) című produkcióért, valamint kimagasló és sokrétű művészi tevékenységéért.

Budapest Főváros Önkormányzata idén is kiosztotta a Budapest a fiatal tehetségekért díjat, melyet Hartai Petra érdemelt ki a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadás címszerepével.

A 2023-as Szemle Plusz programban a vidéki és határon túli kőszínházi előadások mellett a független társulatok is nagy számban vettek részt, és mindre jellemző volt az az innováció, az a friss színházi nyelv és forma, amiért kivételes helyet foglalnak el a magyar színházi életben.

A kisplasztika és az oklevél mellett a díjazottak számos egyéb ajándékkal gazdagodtak a gálán a Városmajori Szabadtéri Színpad együttműködő partnerei jóvoltából. Továbbá a városmajori csapat lesz a szervezője a 2024. március 23-án zajló Budapesti Színházak Éjszakájának, amely ezúttal a „Színház mindenek felett” szlogent kapta.

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: