Csak olvasgatok

Posted by
Iván Gizella
>Kavarognak a hírek a fejemben. Olvasom, hogy Szőllősit, a sportújságírót, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, nem engedték be Amerikába. Nagyon szomorú vagyok. Jó, csak vicceltem. Ha nem diplomata útlevéllel ment volna, lehet beengedik. Na de az neki jár. Most meg így járt.
A NER feleségek milliárdokat vettek ki cégeikből osztalékként. Az biztos, hogy már nem lesz gondjuk a téli tüzelőre. Meg lehet, jut belőle újabb plasztikai műtétekre is, hogy felvegyék a hagyományos lárvaarcot, s ufókra hajazó szemekkel nézzenek le ránk, egyszerű emberekre. De sebaj, mi nagyvonalúak vagyunk, szeretjük, ha uralkodóink, meg csatolmányaik jól élnek és szépek. Ez a mi büszkeségünk.
Itt meg szembejön velem egy fotó, a külügyminiszterünk rövid sportnadrágban szállt le a repülőről Hongkongban. A magyar külügyminiszter! Nesze neked protokoll, nesze neked jó ízlés. De lehet, itt másról van szó, a márkaimádatról. Nike, Adidas, Armani… ezek a márkák rendre óriási betűkkel virítanak a külügy első emberének mellén. Isten bizony, eszembe jutott, hogy csak nem fizetnek neki azért, hogy reklámozza őket? Nem hiszem, hogy rászorulna, bár sosem lehet tudni. Azért mégis inkább azt hiszem, hogy szereti lazára venni a figurát, hogy a fiatalok között népszerűbb legyen. No de az a fiatal, aki szerint ez az öltözködés helyénvaló, annyit is ér, hogy egy klasszikust idézzek.
Na és itt van az újabb truccolásunk. Szombat óta ugyanis nem lehet behozni Ukrajnából Magyarország területére szarvasmarha-, sertés-, juh-, kecske- és csirkehúst, búzát, rozst, árpát, kukoricát, zöldséget, cukrot és bort. Mindezt a magyar kormány, rendeletben tiltotta meg, annak ellenére, hogy unióban pont megszüntették a behozatali tilalmat. Az ok, a magyar gazdák megvédése. Biztos sok hozzáértő szakember ad ennek az intézkedésnek igazat, s lehet, van is elegendő elfogadható szakmai érv mögötte, nekem mégis úgy tűnik, ez egyfajta magyaros, mit ne mondjak kurucos dac az unió és persze Ukrajna ellen is. Mert mi mindenben a különállásunkat akarjuk hangsúlyozni.
Pesty László nem is oly rég felkavarta az állóvizet. Amióta cseppet sem kedvesen egy úgynevezett Lölő jelenségről beszélt, minden potentát próbálja magyarázni a helyzetet. Érzik, hogy bizony van Lölő jelenség. Aki nem tudná, a Lölő jelenség Mészáros Lőrinc nemzeti nagyvállalkozónkra utal, s gyakorlatilag Petsy szavaival azt jelenti, a kirakatban lopunk csalunk, zsarolunk. Meg még azt is mondta, jobban örülne, ha a NER lovagokat mostantól orkoknak hívnánk. Orkoknak. Na ez jó. Az orkok jelentése a Wikipédia szerint a következő: általában durva külsejű, barbár szellemű, erős, vad, harcias lények. Tulajdonképpen a fantázia szülte szörnyek, akik többnyire gonoszak. Na most mit fűzzek ehhez hozzá? Kubatov Gábornak, a Fidesz nagyhatalmú emberének azonban van véleménye erről. Szerinte helyénvaló, hogy van egy jobboldali nemzeti identitású holdudvar, amely többek között a magyar jobboldali médiát is támogatja. Na lám csak! Micsoda érdemei vannak nemzeti büszkeségünknek. Persze ha csak támogatná, nem is lenne baj, de uralja. Vagyis a kezükben van, szinte az egész magyar sajtó és élnek is a helyzet adta előnyökkel. Jó, tudom sokan most azt mondják Antall József után szabadon, tetszettek volna forradalmat csinálni. Volt idő, amikor az ellenzék volt hatalmon és mégsem kebelezték be a sajtót. Pedig ők is tudták, akié a sajtó, azé a hatalom. Antall ezt akkor mondta, amikor nem csak az ellenzék, de az övéi is számon kérték, hogy nem elég radikális a változás. Antall József ezzel a mondatával arra utalt, hogy teljes gazdasági-, politikai- és média elitváltás csak forradalom útján lehetséges, az viszont súlyos áldozatokkal járna. Magyarország már demokratikus jogállam, mondta Antall, ezért a kormány, ha akarna, se tehetne meg mindent. Az alkotmányellenes intézkedéseket ugyanis a köztársasági elnök nem írná alá, vagy az Alkotmánybíróság semmissé tenné.
Ó, boldog békeidők!