Karmelita vs. Brüsszel saga

Posted by

Feledy Botond
>Sziasztok! Miközben nyaraltunk, átalakult a magyar közigazgatási struktúra: a távozó Varga Judit igazságügyminiszter portfólióját feldarabolták, így Bóka János EU-s ügyekért felelős miniszterré léphetett elő még júliusban. Régóta a miniszterelnök serpájaként szolgál, vagyis az uniós tárgyalásait előkészítő kormányzati felelős, úgyhogy most lényegében csak egy láthatóbb posztot kapott az eddigi munkájához. Bóka életrajzával sokan foglalkoztak, hiszen mégiscsak az SZDSZ-től az Információs Hivatalon át vezetett útja a mostani székééig. Ő látogatott Navracsics Tiborral együtt Brüsszelbe a múlt héten a jól ismert Karmelita vs. Brüsszel saga következő felvonásában, vagyis hogy megválaszolja: mikor jut Magyarország uniós forrásokhoz?

A helyzet nem egyszerűsödött sokat az elmúlt fél évben. Míg az Európai Bizottság azt várja, hogy a magyar kormány mindhárom eljárásban teljesítse a vállalásait, és azután fizetne bármit is, addig a magyar diplomácia azon dolgozik, hogy egy kis teljesítésért cserébe már jusson egy kis forrás.

    • A jogállamisági feltételességi eljárás, az újjáépítési alaphoz (RRF) kapcsolódó szupermérföldkövek és a horizontális feljogosító feltételek (HEC) az a szentháromság, amelyből a brüsszeli olvasatban nem lehet csak részteljesítést nyújtani.
    • A magyar oldalon az Erasmus-pénzeket szeretnék ebből kiemelni, és külön kezelni.
    • A magyar kormány alighanem be fogja dobni fenyegetésnek a megfelelő vétókártyákat, ilyen a költségvetési felülvizsgálatban szükséges egyhangúság.
    • Egyre kevesebb a céldátum a magyar oldalon, mondjuk nem csoda, mert ezeket lényegében eddig sem sikerült tartani. Navracsics szerint november végéig azért a modellváltó egyetemek kuratóriumaival kapcsolatos ügyek megoldhatóak lehetnek.

>Ha mégis valahol csurran-cseppen. Van rés a pajzson, mivel az RRF-ből utolsó percben megigényelt hitel után előleg járhat, amelyhez nem kell teljesíteni feltételeket! Gyévai Zoltántól, a Szabad Európa brüsszeli tudósítójától idézünk: “(…) közel félmilliárd (480 millió) euróra – pozitív elbírálás esetén – a kormány akkor is ráteheti a kezét, ha nem felel meg a jogállami feltételrendszerről szóló eljárás keretében támasztott huszonhét kulcsfeltételnek, szupermérföldkőnek. Ez a kedvezmény azonban kizárólag a REPowerEU-ból fizetendő előlegre vonatkozik.”

Címkép: Navracsics és Orbán