Hadházy 2. Ungár Péter nem érti, mi a baj

Posted by

Hadházy Ákos
>Tudta? Mészáros Lőrinc (tehát Orbán Viktor) konkrétan üzlettársa Ungár Péternek és emiatt (is) az utóbbi idők legnagyobb botrányát jelenti az, hogy a miniszterelnök az Ungár család luxus nyaralójába sasszézott be az adriai csobbanás után.
Nehezen tudom eldönteni, hogy Ungár Péter tényleg nem érti mi a baj a közte és azb Orbán-rendszer között fennálló üzleti kapcsolattal, vagy csak játssza a hülyét. Nem, senkinek nem az a gondja, hogy az édesanya Schmidt Mária, ő pedig néha összefutott az ebédlőasztalnál Orbán Viktorral. Tisztában vagyunk vele, hogy a családját senki sem válogathatja meg, de az ÜZLETFELEIT viszont annál inkább! Ungár Péter pedig közvetve jelentős tulajdonrésszel bír az ingatlanhasznosítással foglalkozó BIF Nyrt-ben (a céget még az édesapja építette). Az Orbán-kormány elég sokat tett a BIF-ért:
– Először is létrehoztak egy sajátos adózási formát, kifejezetten az ehhez hasonló cégeknek. Az úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságok nem fizetnek társasági adót és helyi iparűzési adót sem. Cserébe a nyereségük 90 százalékát ki kell fizetniük osztalékként. Ez pont jó az Ungár családnak, nem kell semmit csinálni, csak jön a pénz.
– Aztán 2018-ban az akkor már Mészáros Lőrinc érdekkörébe került Takarékbank 5,7 milliárd forint értékben tőkét emelt a BIF-ben, vagyis ennyivel megnövelte a cég értékét. A Takarékbank jogutódjaként az MBH Banknak ma is van 10 százaléka a BIF-ben, vagyis Mészáros Lőrinc (tehát Orbán Viktor) üzlettársa az Ungár családnak.
– Harmadszor pedig az Orbán Viktor által vezetett kormány pontosan nem ismert, de milliárdos összegért kibérelte a BIF-től a Vigadó épületét (Szerk: valójában a szomszédos Vigadó Palotát), hogy ott „ideiglenesen“ elhelyezte az Agrárminisztériumot (a Kossuth téri épület barbár és pazarló „felújításának” egyelőre nem látszik a vége, szóval néhány évig még biztosan fizetnek a bérelt épületért).
A probléma, amit Ungár Péter nem akar megérteni, a pénz útja, ami a következő: a becsatornázott közpénzeknek és egyéb kormányzati szívességeknek hála komoly nyereség keletkezik a BIF-nél, amit osztalékként kifizetnek az Ungár család cégének (ebben az évben ez 6,8 milliárd forint volt). Ebből a cégből kapja meg a saját részét Ungár Péter és a nővére is (több mint egymilliárdot fejenként). Aztán az egész folyamat végén Orbán Viktor ott vendégeskedik Ungár Anna horvátországi nyaralójában. A kör bezárult, Ungár Péter pedig hiába játssza az ellenzéket, nagyon nem hiteles. Nem azt kérjük, hogy családi helyszíneken „összefutva” ne beszéljen Orbánnal, bár a Fidesz eddigi gazemberségei és BŰNEI után az is elvárható lenne.
Hanem azt kérjük, hogy ne üzleteljen vele! Nem vagyok befektetési szakértő, nem akarok tanácsokat adni, de ha Ungár Péter komolyan gondolná, hogy neki (akár csak hosszú távon is) a kormány megbuktatása a célja, talált volna megoldást, hogy ezt a súlyos pénzügyi összeférhetetlenséget megoldja. De nem tette, így most ne lepődjön meg rajta, ha ezt az orra alá dörgölik!
Ha nem tudnám, hogy hogyan közvetítette elnökségem idején a miniszterelnök úrnak fontos kéréseket (pl az ún. plakáttörvény idején), akkor is azt mondanám a locsi-gate kapcsán: az ellenzék újabb lehetőséget kap, hogy kiállítson egy bizonyítványt magáról. Elszigetelheti Ungárt, vagy tovább vehet részt vele játékokban. A bizonyítvány így is, úgy is meg fog születni, a pártokon múlik, hogy milyen lesz az.
A szerző Facebook-bejegyzése