Az Álomhajó-botrány

Posted by
UNGÁR PÉTERÉK UGYANAZZAL VÉDEKEZNEK A LOCSI-GATE ÜGYÉBEN, MINT A BUKOTT NÉMET POLITIKUS AZ ÁLOMHAJÓ-BOTRÁNYBAN!
Hadházy Ákos
>Magyarországon kevesen tudják, ki volt Lothar Späth, de Németországban egy bizonyos kor felett mindenkinek beugrik: ő volt az a csóka, aki belebukott a hajókázásba!
Späth ) nem volt sikertelen politikus, több mint 12 éven át irányította miniszterelnökként Baden-Württemberg tartományt, de végül belebukott a buta hibába: 1984-ben a SEL nevű vállalat vezetőjével, hajókázott az Égei-tengeren, amiért – mint utóbb kiderült – semmit nem fizetett, sőt, még a cég repülőgépét is használhatta. Ugyanebben az évben – láss csodát – a SEL pályázat nélkül megbízást kapott arra, hogy faxgépekkel lássa el a tartomány összes állami hivatalát. Később kiderült, hogy ez nem volt egyedi eset, Späth urat gyakran reptette vagy hajókáztatta valamelyik nagyvállalat.
A dolog 1990 végén bukott ki, amikor a Südwestfunk közszolgálati(!) rádió munkatársai leleplezték az „Álomhajó-botrányt”.
HOGYAN VÉDEKEZETT HERR SPäTH? Azt mondta, hogy “teljesen normális, ha baráti viszonyban lévő családok meghívják egymást kávéra vagy bármi másra”.
A tartományi parlamentben a kormánypárti képviselők megakadályozták egy vizsgálóbizottság felállítását, de végül ezt bírósági úton sikerült kikényszeríteni. Späth annyit elismert, hogy az adóbevallása nem fedi a valóságot, de a büntetőjogi felelősségre vonást megúszta. Volt viszont politikai következménye a dolognak: kénytelen volt lemondani.
Akinek erről eszébe jutna egy másik ország miniszterelnöke, aki üzletemberek magángépein jár meccset nézni vagy üzletasszonyok tengerparti nyaralójában száll meg, az nagyot téved, mert abban a másik országban természetesen nem történhet olyan, hogy ilyen apróságok miatt bárki lemondjon a hivataláról. Persze az még a németeknél sem történt meg, hogy a miniszterelnököt korrumpáló család egyik tagja egy “ellenzéki” párt vezetője lett volna…
Szokták tőlem kérdezni, mégis milyen Magyarországot szeretnék? Hát, olyat, ahol az olyan politikusok, mint Orbán Viktor végül mindig úgy járnak, mint Lothar Späth!
Herr Späth esetéről a 444 írt részletesen néhány éve: https://444.hu/…/amikor-a-miniszterelnok-ket-het-alatt…