Korán-égetés – éles viták

Posted by

Szűcs R. Gábor

>Már a híres, 2005-ben a Jyllands Posten című országos politikai napilapban megjelent Mohamed- karikatúra is vitákat váltott ki Dániában, holott ekkor az ország nyílt fenyegetést kapott több iszlám szervezettől és számos közel-keleti ország korlátozta, vagy épp megtiltotta a dán áruk behozatalát.
A nyáron azonban , körülbelül egy évvel az általa 2017-ben alapított szélsőjobb Stram Kurs („Szilárd Irányvonal”) nevű párt katasztrofális választási veresége után Rasmus Paludan, dán/svéd jogász kezdeményezése nyomán szó szerint fellángolt a Korán-égetési hullám Dániában, s mellesleg Svédországban is. Többen úgy vélik, hogy ez a döntő oka annak, amiért Törökország akadályozza a svédek NATO-tagságát. Dániában sem egyértelmű a Korán-égetések megítélése. Annak ellenére, hogy a Folketing (Parlament) törvényben tiltotta meg a z iszlám szent könyvének (továbbá minden, vallási jelegű könyv és nemzeti zászló) elégetését, a vita nem csitul. Ráadásul egy menekült iráni aktivista a Folketing előtt tépte darabokra a Koránt.
A törvény és a jelenség megítélése azonban, számunkra talán különös módon, nem egyértelmű. Az LMBTQ-mozgalom például as Korán-égetés, mint „eszköz” mellett áll ki, hangoztatva, hogy az iszlám üldözi, sőt, halállal bünteti a szexuális kisebbségeket. Érdekes a szélsőbalnak mondható, az 1956-os magyarországi szovjet beavatkozás miatt a kommunistáktól kilépettekből alakult Szocialista Néppárt (SF) álláspontja. Eszerint a Korán-égetés betiltása sérti a liberális demokráciát. Szerintük, ha Dánia megadja magát az iszlám fenyegetésnek, elveszíti önállóságát, és úgy fog viselkedni, ahogy azt a muszlim, vagy akár más erők megkívánják. Ennek hátterében az áll, hogy az Al-Kaida bosszúra hívott fel a Korán-égetések miatt. Még érdekesebb a svéd- dán-norvég zsidó közösségek és zsidó-muszlim baráti társaságok együttes, a sajtóban is publikált véleménye. Eszerint minden könyvégetés a hitleri korszakra emlékeztető náci módszer, és olyan folyamatok kezdetét jelentheti,ahonnan már nehéz a visszatérés. Hasonló álláspontot képvisel a szociáldemokrata-jobbözép- liberális dán kormánykoalíció is.

A Közel-Keleten üdvözölték a dán parlament döntését.