Orbán jó formában

Posted by

Ficsor Benedek
A  Sandro Botticelli ecsetjére kívánkozó jelenetet Caravaggio stílusában látjuk: az ember a maga pőre igazságában jelenik meg előttünk. Semmi nagyúri flanc, semmi félisteni báj, csak a zsíros redők, a bőrhibák és az egyszerű elme őszinte rácsodálkozása a létezés tényszerűségére. Íme, a fürdőző ember! Szinte halljuk, ahogy a strandpapucs nedvesen csattan a radírtól fénylő talpakon, és érezzük a frottír izgalmasan durva csiklandozását a hajlatokban. Lehet-e nem követni egy ilyen tetőtől talpig kisembert?

Hiszen nem jachtozik, hanem úszik. Tíz percet úszott, és utána felhágott a meredek lépcsősoron a szerény lakig. Mozog, fitt. Hol vannak már azok az idők, amikor a nemzet vezetőjéért őszintén aggódó állampolgárok „Orbán Viktorné Asszonynak” könyörögtek, hogy „viselje gondját a férjének”, és ne hagyja tovább hízni? És hol bujkál most Zacher Gábor, aki a miniszterelnök úr pocakján élcelődött? Ha Szúnyogpuszta Géniusza nincs is olyan formában, mint Szájer József, a brüsszeli Pókember, vagy a pacallal birkózó, karfiolfülű Németh Szilárd, de az adriai teljesítményével lassan benevezhetne egy szenior duatlonra.

Orbán Viktor jó formában van, hála az égnek. Fizikálisan éppúgy, mint mentálisan. Hiszen még golyóállómellényt sem visel. Ez az ember nem fél, ellenkezőleg, élvezi az életet. Szabad és kipihent. Nem úgy az ellenzéke, amelynek nyilván egy percnyi nyaralás sem jutott az idén. Három hónapon át azon dolgoztak keményen, hogy őszre életképes stratégiát dolgozzanak ki, és végre sikerrel mutathassanak rá az oktatáspolitika csődjére, az egészségügy siralmas állapotára, a gazdasági intézkedések kudarcára, a rendszerszintű korrupcióra, a környezetkárosító döntések sorára, az öngyilkos külpolitika veszélyeire, a jachtozás ellentmondásaira, illetve a luxus klubok abszurditására. És persze választ kerestek a legfontosabb kérdésre: hogyan nyerhetik vissza a politikai hitelüket, és miként köthetnek életképes szövetséget, amellyel végre legalább megszorongathatják a NER-t?

Mindenre persze nem juthat idő, de legalább itt van nekünk a SzázSzó Találkozó. Ujhelyi István ellenzéki happeningjén ott lesz mindenki aki számít, és aki meg tudja nyitni a levelezését. Nem lennék meglepve, ha a Margit-szigeten tartott rendezvény miatt „szivárgott” volna ki a fürdőző miniszterelnökről készült videó. Ha a Duna ölelésében ennyi nagy koponya összegyűlik, abból Orbán Viktor nem jöhet ki jól, a megelőző csapás azonban betalált: a sós víztől csillogó kormányfői mezítelenség minden ellenzéki próbálkozást zárójelbe tesz. – A negyedik kétharmad után akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha bármit ugyanúgy csinálunk, mint korábban – reagált Ungár Péter a videó miatt őt támadó ellenzéki politikusoknak, vagyis mindenki ugyanúgy csinált mindent, ahogy korábban.

A Magyar Hangban megjelent írás részlete