A mindent megoldó kutyasétáltatás

Posted by

 S. J. Bennett: A három kutya problémája

Paddington

Miss Marple, Jessica Fletcher és Nancy Drew, a jól ismert amatőr női detektívek sorába S. J. Bennett előző regényében lépett be a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet angol királynő. Az uralkodó közismert arról, hogy nagy kutyabolond volt. Élete során számos corgija, illetve két dorgija (lánya, Anna hercegnő dakszlijának és egy corginak a közös kölyke) volt. Ezért hát fontos leszögezni, a cselekmény idején még élő három kutyával semmi probléma nincs. Viszont amikor komoly problémát kell megoldani, Erzsébetnek mindhárom kutyáját el kell vinnie sétálni, hogy megtalálja a válaszokat. Ezzel a módszerrel tökéletesen tudok azonosulni. Bár még sosem kellett megtalálnom gyilkost, kutyasétáltatás közben sokszor oldódnak meg a fejemben olyan feladatok, amikkel az íróasztalnál ülve teljesen elakadtam.

A kötet eredeti címe (The Three Dog Problem), azaz a Három kutya probléma vagy Háromkutyás probléma tisztelgés egy másik híres brit előtt. Amikor Sherlock Holmes nagyon nehéz problémával nézett szembe, azokat three pipe problemnek nevezte, ugyanis három pipát is el kellett szívnia ahhoz, hogy helyükre kerüljenek a kirakós darabjai.

A regény 2016-ban játszódik. Az uralkodó életét komoly gondok nehezítik meg, bár most nem a családja miatt fő a feje. A Brexit népszavazás sokkoló eredménye után a királynő az Egyesült Államokra veti figyelő tekintetét, ahol éppen Donald Trump készül elfoglalni az ovális irodát. Mindkét politikai esemény lázban tartja az embereket és a médiát, és hosszú távú hatása lesz II. Erzsébet alattvalóinak életére. Ám ennél testközelibb problémák is foglalkoztatják az idős koronás főt. A londoni Buckingham-palota állapota kezd kritikussá válni, hatalmas befektetést igénylő felújításokra van szükség. Az épület beázik, a vakolat pereg, az értékes bútorokat és műkincseket viszont védeni kell.

Ha mindez nem lenne elég, amikor uralkodói kötelességének eleget téve ellátogat a hadügyminisztériumba, a tengerészet képzőművészeti kiállítására, a kiállított képek között felfedez egy festményt, ami a sajátja. Biztosan tudja, hogy sose adta oda vagy el senkinek. Most mégis úgy tűnik, már nem királyi tulajdon. Ugyanakkor ennek a bizonyos festménynek komoly érzelmi értéke van a számára, így ismét az előző kötetben megismert Rozie Oshodi, a helyettes titkár segítségét kéri, hogy kiderítse, mi történt. Rozie kissé kilóg a palotai személyzet szigorú hierarchiájából, ám ez a nyomozás során inkább előny, mint hátrány. Nem véletlenül esik éppen őrá Erzsébet választása.

Az amatőr nyomozópáros tapogatózása során névtelen gyalázkodó levelek kerülnek napvilágra, akárcsak a palota alatti rejtett alagutak. Amikor viszont a háznagyot a palota medencéjében holtan találják, már elengedhetetlen a Scotland Yard bevonása. A brit rendőrséget ismét Strong felügyelő képviseli, akit szintén ismerünk az első, Windsorban játszódó történetből. A nyomozásba később bevonják a nyugalmazott detektívet, Billy MacLachlant is, aki remek kapcsolatokat ápol a palota személyzetének néhány szintén nyugállományú tagjával, így jobban belelát a királynő háta mögött folyó intrikákba.

A királynő, Rozie és Billy remek triót alkotnak. Talán erre a hármasra is utal az eredeti cím, ami az asztrofizika híres háromtest-problémájához is kötődik (ami három bolygó mozgását a kölcsönös gravitációs hatások alapján írja le). Mások gyakran alábecsülik őket: a királynőt a palotában zajló eseményekkel kapcsolatos feltételezett naivitása miatt, Rozie-t azért, mert nő, és nem mellékesen fekete bőrű is, Billy-t pedig azért, mert nyugdíjas, karosszékbe való nagypapa. Ám S. J. Bennett úgy teremtette ezeket a szimpatikus karaktereket, hogy azok mindig felülmúlják az elvárásokat. Akik alábecsülik őket, gyakran alaposan megfizetnek a tévedésükért. Bennett olyan királynő karaktert teremtett, aki a végtelenségig kötelességtudó, de éppoly fáradhatatlanul törekszik az igazságra, mint amilyen elkötelezett a trón iránt. Ismét találkozhatunk Fülöp herceggel is, aki a királynő legszilárdabb támasza volt, s akinek biztos értékítéletére mindig számíthatott.

A nyomozó trió és a királyi család tagjai mellett sokan feltűnnek a palota személyzetéből is. Követjük mindennapi munkálkodásukat azért, hogy a külső szemlélő csak egy jól olajozott gépezet működését lássa. Az olvasó így a csillogó homlokzat mögé is bepillant. Habár józan paraszti ésszel is feltételezhető, hogy egy ekkora ház folyamatos karbantartása komoly munka, a regényből olyan részleteket ismerhetünk meg, amelyek talán nem evidensek. És ahogyan az sajnos általában lenni szokott, ahol sokan dolgoznak és nagy pénzek forognak, mindig akad egy-egy „rohadt alma”.

A három kutya problémája egy ötkötetesre tervezett sorozat második kötete. Aki élvezte az elsőt, most sem fog csalódni, ám az olvasást akár ennél a kötetnél is el lehet kezdeni. Fordulatos cselekmény, szerethető karakterek és gördülékeny történetmesélés vár az olvasóra. Bennett éppen olyan szórakoztató regényt írt, mint első alkalommal, és reméljük, ezt a hagyományt a továbbiakban is lesz ereje folytatni. Ezeket a könnyed krimiket olvasva valószínűleg a legmegrögzöttebb köztársaságpártiak is megenyhülnek legalább egy kicsit a brit monarchia iránt.

A mostani könyvajánló apropóját a magyar nyelvű megjelenés adta, a krimit még tavaly olvastam angolul. Így a fordításról csak annyit tudok nyilatkozni, Szigeti Judit neve általában garancia a jó szövegminőségre. A harmadik kötet Murder Most Royal (azaz A legkirályibb gyilkosság) címmel már megjelent 2022 második felében, ismét nagy kritikai sikerrel. Amíg azonban erre a magyar olvasóknak, a további két kötetre pedig mindenkinek várnia kell, olvassák ezt a második regényt: remek nyári olvasmány.

Sophia J. Bennett

S. J. Bennett: A három kutya problémája
Fordította: Szigeti Judit
General Press Kiadó, Budapest, 2023
384 oldal, teljes bolti ár 4690 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3752 Ft
ISBN 978 963 452 8173

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Bűntény a Buckingham-palotában – olykor egy királynő szeme kell ahhoz, hogy meglássuk az összefüggéseket…
II. Erzsébet királynő nehéz helyzetben van. Nem elég, hogy az Egyesült Királyság népét megosztja a Brexit-szavazás, a palota úszómedencéje mellett holtan találják a személyzet egyik tagját. Vajon tragikus baleset történt, ahogy a rendőrség gondolja? Vagy valami sokkal baljósabb dolog áll a háttérben?
Miközben őfelsége válaszokat keres, megbízható asszisztense, Rozie egy értékes festmény nyomába ered, amely egykor a királynő hálószobája előtt lógott. Ám amikor Rozie egy fenyegető, névtelen levelet kap, a királynő már tudja, hogy sötét erők munkálkodnak – ráadásul túlságosan is közel az otthonához…

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: