Kubatov, Kubatov, miért tetted ezt?

Posted by

Kereszty András
>Egy évtizedben csak egyszer van akkora mázlija egy klubelnöknek, mint Kubatov Gábornak.  Becsődöl Csercse, a nagy darab orosz-oszét medve, a csapat kizúg a Bajnokok Ligájából, mert elnáspángolják egy kis szigetcsoport, halászai, szakácsai, postásai. A klub labdarúgóinak produktuma elegendő a nullával.  A játékosok rendszer nélkül össze-visszafutkosnak a pályán. Csüggedt, béna társaság. Hirtelenjében nincs kihez nyúlni, megkéri hát az éppen kéznél lévő szakembert, a másodedzőt, vállalja már el néhány hétre a csapatot, amíg nem talál másik embert a csapat irányítására.

És ekkor megtörténik a csoda. A “másik ember”, Máté Csaba olyan dolgot produkál, ami akkor se történhetett volna meg, ha Európa legnagyobb klubjainak egyik sztáredzője lépett volna be az öltözőbe. Egyszeriben csend és rend lett. És játékrendszer. Támadó futball. És koncepció: “Támadni szeretünk, ez ott van a Ferencváros génjeiben, de a támadás alapja a jól megalapozott védekezés, erre oda kell figyelni, igyekszünk ezt hangsúlyozni, gyakorolni, szembesíteni a játékosokat a hibákkal. Ilyenkor számít, hogy milyen játékosok vannak a pályán, van, aki talán jobban feláldozza a saját teljesítményét a csapatért.”

Dibusz Dénes válogatott hálóőr és Fradi csapatkapitány elárulta, hogy Máté Csaba rengeteget tanult  másodedzőként a klubnál dolgozó nagy nevektől. De mindenek előtt a szurkolók által istenített – és a klubvezetés által elkergetett – Rebrovtól. Az ukrán válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya követte azt a módszert, hogy egyenként beszélt a játékosokkal és szabta meg számukra, hogy a pálya melyik részén mozogjanak, hogyan építsék fel a támadásokat.

Kilenc meccset játszott Csaba irányításával a  Ferencváros. Nyolcszor győzött. Egyszer veszített, amikor egy új játékrendszert próbált ki.  33:8-as gólkülönbség. Ahogy haladt előre az idő, a nézőtér az új megbízott edző mellé állt. Egyre többször zúgott a “Máté Csaba”. Szeretni való figura, szerény, okos és segítőjével Leandroval sikerorientált.

A mérkőzések végén egyre többször kérdezték meg a riporterek: Marad-e a posztján? Ő meg elmondta, hogy meghatódott azon, hogy a szurkolók a nevét skandálták. – Először is köszönöm szépen, jól esett, ugyanakkor elég öreg vagyok már ahhoz, és elég sok ideje vagyok itt, úgyhogy tudom azt, hogy működik a Fradinál: itt vagy lakodalom van, vagy temetés. Most lakodalom volt, bízom benne, hogy sokára lesz temetés.
Mert, van egy szerződése a klubvezetéssel, ezt pedig be kell tartani.

Józan ésszel a Ferencváros sikeréért szorító drukkerek (úgy mondják 200 ezer klubkártya tulajdonos van) azt gondolták, hogy bár “pacta sunt servanda”, de a paktumokat át lehet írni, lehet módosítani is. Megtartani azt, ami beválik. Ráadásul ez a Csaba lényegesen kevesebb pénzét végzi nagyszerű munkáját, mint egy sztártréner.

De nem. Kubatov Gábor a klubelnök egyetlen érvet tudott felhozni amellett, hogy miért nem maradhatott. Miért hozott ide egy nagynevű szerbetJ? Azért küldte el Csabát, mert magyar. És mindezt egy Fidesz-főember mondja, a legmagyarkodóbb magyar politikai alakulat pártigazgatója.

„Nem a magyar edzők tehetnek róla, hanem a futballmorál, amit az elmúlt negyven évben tönkretettek. Az utóbbi tíz évben ez sokat javult, de nem könnyű egy magyar edzővel együtt dolgozni.Vannak kivételek, mint Dárdai Pál vagy Lőw Zsolt, úgyhogy van fény az alagút végén. Talán hamarosan a magyar edzők is az ő szintjükre érnek. Máté Csaba sikeres volt, ráadásul magyar is, tíz éve dolgozunk együtt. A Fradinak az kell, hogy egy komoly külföldi edzője legyen, akinek komoly ambíciói vannak. Nálunk mindig az volt, hogy a lehetőségeinknél eggyel magasabb polcon lévő edzővel dolgoztunk. Máté Csaba pont az az edző volt, aki illett a csapathoz, de minket mindig az húzott felfelé, hogy olyan edzőnk volt, aki magasabban volt jegyezve, mint a csapat.”

És ezt a dolgot kisérteties módon ugyanúgy intézte a pártelnök, ahogy a Fidesz rendszeresen éjszaka terjeszti be törvényjavaslatait. Ebben az esetben a válogatott szünetben, amikor  üres a stadion. Nincsenek ott Máté Csaba újkeletű hívei, akik éltetnék a sikeredzőt? És kifütyülnék a klubvezetést.

Ráadásul az új szerb (zseniális focista, eddig még nem igazán bizonyított edző) kellően nagy mellénnyel lépett az öltözőbe. Remek focisták vannak itt, de majd ő a játékba rendszert visz.  (Közlöm vele, van).

Majd meglátjuk mi lesz. Kubatov Gábor eltékozolt egy csomó pénzt. Megakadályozta egy zseniális magyar edző kibontakozását. Vagy igaza volt? Mindenesetre Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya azt mondta:  Máté Csaba fantasztikus munkát végzett,  kivívta a játékosok és a szurkolók tiszteletét is. Nem érti, miért kellett távoznia.

Mindenesetre a Fradi B-közép egyik meghatározó alakja azt mondta a héten: A játékosok reakciójáról sok pozítívumot nem tudtam levonni inkább semleges, semmit mondó reakciót. Egyetlen kérdés van csupán: vevők-e a játék filozófiájára és edzés módszereire vagy sem. Ha Stankovic megnyeri őket ,akkor nagyon szép sorozat várhat rájuk. Viszont ha nem, akkor Stöger és Csercse sorsára jut, hiszen ne feledjük hogy az edző buktatásban sem gyenge a csapat.

Kubatov viszont, akármi lesz, a Fidesz kegyelméből –  marad.