Hegedüs Csaba 75

Posted by

A tuskirály születésnapja

Szekeres István

>1948. szeptember 6-án született Sárváron Hegedüs Csaba olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó. A 75. születésnapján a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia VIP-termében, mintegy félszáz vendég jelenlétében köszöntötték. Nemcsak az illendőség kedvéért írom le az ünnepség protokollját, hanem azért is, mert mutatja a jelentőségét. Az ünnepi asztalnál foglalt helyet természetesen maga a nagy bajnok és felesége, Sinkovits Mariann (a Sinkovits Imre, Gombos Katalin színész házaspár leánya); Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Zsanibek Abdrasov, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
A MOB főtitkára, majd Németh Szilárd mondott köszöntőt. Mindketten kiemelték Hegedüs rendkívüli sportolói életútját, az egyéni sikerektől a szövetségi kapitányi diadalútig, és hangsúlyozták a példamutatását, amelyet fiatal sportolóként maguk is éreztek. A kazah vendég köszöntő levelet és ajándékot adott át; a levélben egyebek között ez szerepel: „Elért sportsikerei és inspiráló emberi értékei tiszteletet vívtak ki a Kazahsztánban élők körében, így engedje meg, hogy a nevükben is nagy tisztelettel tolmácsoljam jókívánságainkat.” (A helyzetet úgy kell értelmezni, hogy a szövetségi kapitány Hegedüst korábban meghívták előadónak a kazah testnevelési egyetemre, ahol végül tiszteletbeli professzor címet adományoztak neki).
Németh Szilárd felolvasta Orbán Viktor köszöntő levelét, miután a miniszterelnök kétnapos kormányülésen vesz részt), és átadta az oklevelét. A levél érdekessége, hogy külön, név szerint is említi a szovjet Anatolij Nazarenkót, Hegedüs Csaba legnagyobb riválisát. A Magyar Birkózók Szövetsége nevében Németh Szilárd elnök, Bacsa Péter ügyvezető alelnök és Ancsin László főtitkár aranyozott birkózócipőt nyújtott át az ünnepeltnek.
Bár gyakran nevezzük sportnemzetnek a magyart, azt is tapasztaljuk, hogy sporttörténeti ismeretekben nem túl erős. Éppen ezért engedjék meg nekem, hogy röviden végigpörgessem Hegedüs Csaba sportpályafutását.
Meglátják, hihetetlenül izgalmas!
1971. Újoncként utazik élete első világbajnokságára. Ott valamennyi ellenfelét két vállra fekteti a kötöttfogás 82 kg-os súlycsoportjában. A nemzetközi sajtó Mr. Tusnak nevezi el.
Megválasztják a világ legjobb birkózójának. 1972. Szinte napra pontosan egy évvel a vb-győzelme után megszerzi a magyar sport 100. olimpiai aranyérmét. Minden ellenfelét pontozással veri, mert felkészült arra, hogy világklasszis ellenfelei tökéletesen felkészültek belőle. Téves értelmezés számlájára írható, hogy imitt-amott, még a sportsajtóban is, a 100. olimpiai bajnokunkként emlegetik. Pedig nagyjából a kétszázadik lehet a dicső sorban, hiszen a korábban aranyérmet nyert csapatok (kard, labdarúgás, női torna, vízilabda) és úszóváltók minden tagja ugyancsak olimpiai bajnok. Hegedűs a 100. aranyunkat nyerte!)
1973. Súlyos autóbalesetet szenved Budapesten. A róla szóló, 1981-ben megjelent portrékönyvemben teljes oldalt tölt meg a sebesülései felsorolása. Egy év múlva hagyja el betegágyát.
1976. Szinte hihetetlen az újjászületése: megnyeri a leningrádi Európa-bajnokságot.
1977. Súlycsoportot vált, és már a 90 kilósok között, a törökországi Bursában lesz Európa-
bajnok.
1979. Kinevezik szövetségi kapitánynak. Az első világbajnokságán, a kaliforniai San Diegóban minden idők legjobb eredményét éri el a válogatott, négy arany- és egy ezüstéremmel, közte az első, és máig egyetlen szabadfogású sikerrel. Megválasztják a világ legjobb edzőjének. Miután legjobb versenyző már volt, a Hírnév Csarnokába (Hall of Fame) már mint sportlegenda kerül.
1989. Felhagy a kapitánysággal. A mérlege 83 érem a világversenyekről.
1995. Megválasztják a szövetség elnökének.
1997. Egy évig ő az MTV-ben a Telesport főszerkesztője.
2001. Megalapítja a Mr. Tus birkózó-sportiskolát; forradalmasítja a sportág utánpótlás- nevelését. Öt évvel később az egyik éltanuló, Lőrincz Tamás Eb-t nyer, ő a legfiatalabb Európa-bajnokunk. Ugyancsak Lőrincz 2021-ben olimpiai bajnok, míg a korábbi bronzérmes Módos Péter ma már a kötöttfogás szövetségi kapitánya.
2005. Budapest világbajnokságot rendez, teljesen új, látványos, közönségbarát külsőségekkel. A világszövetség értékelése szerint ez „a versenyrendezés etalonja”.
2008 és 2012. A kiemelkedő rendezési kvalitásai miatt a világszövetség őt nevezi ki a pekingi, majd a londoni olimpiára a birkózóverseny technikai igazgatójának.
2018. Megjelenik szakirodalmi munkája, a Mr. Tus-tankönyv.
2019. Megválasztják a birkózószövetség tiszteletbeli elnökének.
2020. Kinevezik a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nagykövetének, főtanácsadójának. Folytathatja azt a fantasztikus tehetségkutató és -gondozó munkát, amelyet a Mr. Tus-sportiskolával kezdett meg.
Címkép: Róth Tamás/birkozoszov.hu