Edzőcsere a Fradiban

Posted by

Sz. I.
Két tény az FTC futballcsapatának jelenkori életéből:
1.) Miután sikerrel túljutott az Európa-konferencialiga rájátszásán, az Európaliga F- csoportjában folytathatja, az olasz Fiorentina, a belga Genk és a szerb Csukaricsk társaságában.
2.) A csapat kispadján a nagyon sikeresen bemutatkozott Máté Csabát új mester, a 44 éves, korábbi szerb válogatott játékos, az olasz Interrel Bajnokok Ligája-győztes Dejan – Sztankovics váltja. Legutóbb az olasz Sampdoriánál dolgozott, ahol bő fél év alatt nem mentette meg a kieséstől a nagy múltú együttest: 32 tétmérkőzéséből mindössze négyet tudott megnyerni, húszat elveszített.
A népes zöld-fehér szurkolótáborban inkább értetlenség fogadta a váltást. Mindössze egyetlen bejegyzés a Facebook-ról: „A barátaimmal arról beszéltünk, hogy végre azt a Fradit látjuk, amin felnőttünk. Nyilasi Tibiék rég nem látott, szórakoztató futballját láttuk viszont, előtörtek a régi élmények, és erre mi történik!… Máris véget ér. Szerintem öngól ez a váltás. Végre teltházas mérkőzések lehetek volna, kitűnő hangulattal. Megjegyzem halkan, hogy a Fradi-tábor Máté Csaba mellett tette le a voksát, és ezt nem tartotta szem előtt a vezetőség. Értetlenül állunk a történtek elött.”
A sportban nem járatos olvasóink kedvéért idézzük fel most a Fradi-közelmúltat. Menesztették Sztanyiszlav Csercseszov edzőt a ferörei KÍ Klaksvík elleni, csúfos kudarc után, majd – átmeneti megoldásként – Máté Csabát állították a helyére.
Az új vezetőedző irányításával valósággal szárnyakat kapott a csapat, parádés támadófutballt mutatott be. Székesfehérvárott öt gólt lőtt, aztán a Paksnak otthon, majd a Zalaegerszeg vendégeként is hatot. Eközben három selejtezőkört vett sikerrel, úgy jutott az Európa-konferencialiga főtáblájára a Ferencváros. Készen akár a sikeres európai kupaszereplésre is.
Mégis eljött az edzőváltás ideje.
Az új stáb úgy áll össze, hogy Dejan Sztankovics munkáját másodedzőként a honfitársa, Nenad Szakics és a ferencvárosi kedvenc, Leo, vagyis Leandro de Almeida segíti. Sztankovics és Szakics kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, még együtt is futballoztak, hogy aztán Belgrádban és Genovában már együtt dolgozzanak. A beszámolók szerint az elsősorban a védekezésért felelős 52 esztendős Szakics mellett két olasz szakember is érkezik az Üllői útra: Federico Pannoncini erőnléti edzőként, Vincenzo Sasso videóelemzőként csatlakozik a stábhoz…
Amelyben Leandro – másodedzőként – Máté Csaba örökségét veszi át.
Hogy mi lesz a sokak rokonszenvét és elismerését kiváltó Máté Csaba sorsa, arról egyelőre nem szólt hivatalos információ. Csak annyit közöltek róla, hogy marad a klub állományában, de hogy milyen pozíciót tölthet be, az nem derült ki. Mindamellett abból, hogy az FTC 24 órával később bejelentette az új stábot, amelyben Máté Csaba neve nem szerepel, arra lehet következtetni, hogy a jövőben már nem dolgozik a Fradinál. És ezt a verziót a sportal.hu értesülése is alátámasztotta, bár egyelőre konkrétum nélkül.
A Fradi korábbi legendái sajnálják, hogy nem folytathatta a munkát, de bíznak a vezetők döntésében.
Mucha József: „Gondolom, minden aszerint történt, ahogy korábban a klubvezetés és Máté Csaba megállapodott. Amit ez a rendkívül tehetséges és szimpatikus edző vállalt, azt maximálisan végrehajtotta. A Fradi-család csak a dicséret hangján beszélhet a munkásságáról. Remélem, továbbra is a klub kötelékében marad, megérdemli. Úgy gondolom, a vezetők pontosan tudják, mit miért csinálnak, hiszek bennük, és a döntéseikben.”
Juhász István: „Az a legfontosabb, hogy a csapat újra magára talált, és kezd megint úgy futballozni, ahogy az a Ferencvároshoz illik. Nekem szinte mindegy, ki a csapat edzője, én ehhez a klubhoz tartozom lassan hatvan éve szívvel, lélekkel. Hiszem, hogy a vezetés most is felelős és jó döntést hozott az edzőváltással.”
A hűségnyilatkozatok után csak egy kérdés marad. Mit tesz a ferencvárosi menedzsment, ha kiderül, hogy nem jót lépett, de beletaposott egy lelkes és hűséges munkatársának a lelkébe? Ha a csoportkörben elvérzik a Fradi?
Nos, akkor e menedzsment melyik tagját teszik lapátra?
Címkép. Máté Csaba. Forrás: sportal.hu