Választási zivatar az EU-ban

Posted by

Feledy Botond
>Az Európai Parlament képviselőinek mandátuma lejár jövő tavasszal, így minden pártcsalád ráfordul a választási kampányra. Maga az intézmény pedig arra készül, hogy minél több európai polgárt rábeszéljen a szavazásra, és ez a fokozódó tagállami polarizáció közepette nem lesz nehéz, a legutóbbi EP választás 2019-ben pozitív trendfordulónak számított a részvételben. A fő kérdés, hogy a hagyományos konzervatív-liberális- szocialista-zöld mainstream koalíció megmarad-e (például az európai biztosok megválasztásában), vagy a konzervatív- (szélső)jobb-szakadár-baloldali szavazatok is hozhatnak többséget egyes javaslatok mögé. Éppen klímaügyben, a Nature Restoration Law kapcsán szavazott együtt a Néppárt (EPP) és a tőle jobbra álló formációk nagy része. A fragmentáció tehát biztosan fokozódik.
Eközben az Európai Bizottság politikai vezetése még a választás előtt radikálisan átalakul, a kieső alelnökök helyét Ursula von der Leyen osztja gyorsan újra, már egy következő
ciklust szem előtt tartva.
A magyarok is kiveszik részüket a hangulatkeltésben: Orbán Balázs politikai igazgató a Politiconak adott interjújában leszögezte, hogy „nem adott” a magyar szavazat UVL újraválasztásához. Más kérdés, hogy a szerződések szerint ez nem igényel jogi egyhangúságot, így például Junckert is London és Budapest nemtetszése ellenére választották meg. UVL mögé egyébként egyre több nagy tagállam kormánya sorakozik fel politikai nyilatkozatok szintjén, érik a korábban jósolt forgatókönyvünk, amely szerint ő lehet a Néppárt hivatalos jelöltje 2024-ben.
A Partizán heti hírlevele