Eheti Blöffhíradó

Posted by

Tamás Ervin

Stop USA

A kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután –szerinte – ott ki akarják zárni a választási versenyből a
legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
A 77 éves volt elnök ellen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt három ügyben 78 pontban emeltek vádat – ami minden elemében példátlan az USA történetében. A velejéig narcisztikus,
gátlástalan elnök demagógiában, nagyot mondásban és populizmusban szintén az élen szerepel a világ politikusai között, kormányában annak idején nagyobb volt a fluktuáció, mint a
vendéglátóiparban. Keresve sem találna jobb partnert magának Putyin, mint az önimádó dilettánst, aki egyedül szónoklataival vonzza magához híveit. A szupersztár, Tucker Carlson úr titkos korábbi telefonüzenetei is erről vallanak, de ez mit sem számít a mi külügyminiszterünknek.
Ha ezt Dzsingisz megélte volna…

Egy ellesett mondat:
“A külügy szerint a tatárokkal „hagyományosan jó” az együttműködésünk. Ahogy a törökökkel is.”

Aranyos

Visszavásárolná Kárpátalját Ukrajnától egy magyar vállalkozó, mégpedig a börzsönyi aranybánya terméséből. A Bors-ban megjelent írás szerint a „mélyen nemzeti érzelműként” jellemzett Varga István arra készül, hogy aranybányát nyisson a Börzsönyben, amiből a becslései szerint 500 milliárd euró értékű nemesfémet is ki lehetne termelni. A vállalkozó hitelesnek vél bizonyos kutatásokat (amelyek eredete ugyanakkor nem derül ki), amik szerint por formájában 500 milliárd euró értékű arany lapul a Börzsönyben 500 méteres mélységig. A 77 éves vállalkozó tervei között az szerepel, hogy a bánya hasznából megvegye az ukrán államtól Kárpátalját. A megyényi területtel egyrészt nagyobb lenne az országunk, másrészt szerinte legalább részben érvényesülne egyfajta történelmi igazságszolgáltatás, ráadásul békés eszközökkel. A vállalkozó reményei szerint két éven belül beindulhatnak a munkálatok a Börzsönyben, jórészt emberi erő igénybevétele nélkül, japán robotokkal.
Aranyos. Ígérjük, az avatáson csakúgy ott leszünk, mint a békés visszacsatolás ceremóniájánál.

Milliárdok nyomában

Rogán-Gaál Cecília viszi a prímet azon a listán, amire az Orbán-rendszer elitjéhez tartozó férfiak volt és jelenlegi feleségeinek cégeiből kivett osztalék nagysága alapján készült. Az mfor.hu összeállítása szerint milliárdos a nagyságrend. Az élen Rogán Gaál Cecília és Sarka Kata a közös cégekből (Nakama & Partners Kft., Top News Hungary Kft.) felvett fejenként rájuk eső 1,2 milliárd forintos osztalékkal Utánuk Szijjártó Nagy Szilvia, Szijjártó Péter felesége következik, aki Interior Design Belsőépítészeti Kft. nevű cégéből vett ki összesen 1,074 milliárdot. Kénytelen megelégedni a harmadik hellyel Várkonyi Andrea, Mészáros Lőrinc felesége, akinek Whitedog Media Kft. nevű cége ugyan 1,291 milliárdot fialt, de ebből ő csupán 968 milliót vehetett fel. Igaz, másik vállalkozása is hozott nettó 11,27 milliócskát.
Lám, aki dolgozik, boldogul.

Társas közpénzből

Olvasom a 24.hu-n, hogy az ingyenesen szétosztott, egyébként az adófizetőknek darabonként 22 ezer forintjába kerülő társast – van, hogy bontatlan állapotban – több erre szolgáló internetes oldalon is árulják, nagyjából 3 és 5 ezer forint közötti összegért. Nos, ennek a turisztikai társasjátéknak a támogatása címén 888 956 000 forintot kapott a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től, de az előzetes tervek ellenére végül a szóban forgó játékot nem szálláshelyek kapták meg.
Az alapítvány 2022-es évről szóló beszámolója szerint a megrendelt 40 ezer társasjátékból 8831 darabot osztottak szét, a portál kérdésére ugyanakkor még a játék nevét sem voltak hajlandók elárulni, mindössze annyit írtak, hogy a turisztikai társasjátékokat „gyermekek, családok, valamint oktatási intézmények kapják/kapták meg térítésmentesen”. Végül a portál munkatársai az interneten bukkantak rá az AdvenTourist Természeti Kincseink társasjátékra, amelyen látható a Magyar Turisztikai Szövetség logója és a gyártó neve is. A játék lényege, hogy a játékosok utazási ügynökséget alapítanak, látnivalókat fejlesztenek, turistákat kutatnak fel, és egyre emelik szolgáltatásaik színvonalát.
A G7 a napokban számolt be arról, hogy az általuk Orbán Ráhel köréhez sorolt Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványt a Szerencsejáték Zrt. is felkarolta: az elmúlt öt évben az állami cég leányvállalata által kiosztott támogatások harmada náluk landolt.

Őskutató MLSZ
Az MLSZ, mivel kevés az itthon nevelt tehetség, őskutatásba fog. Felkutatná azokat a külföldön futballozó tehetségeket, akiknek akár csak egyetlen felmenőjük is magyar. Az új Willi Orbánokat és Callum Stylesokat keresi a Magyar Labdarúgó Szövetség. Barczi Róbert, a szövetség sportigazgatója az elnökség tagjainak arról számolt be hétfőn, hogy a két éve megkezdett szakmai folyamat lényege az egységes, egymásra épülő országos munka, a sportigazgatóság és a klubok együttműködése. Az elmúlt két év egyik fő eredménye a korábbinál hatékonyabb játékosmegfigyelői rendszer kiépítése, ami ezek szerint új feladattal fog kiegészülni: szeretnék felkutatni az olyan tehetségeket, akiknek egyetlen felmenőjük magyar, és külföldön élnek, futballoznak. Ilyen például Michael Okeke, a Manchester City akadémistája, aki a magyar U18-as válogatottban is bemutatkozott már. Callum Styles is Angliában született már, ám nagyszülei révén a magyar válogatottban játszhat. Ha egy csapatra való összejön, teljesülhet a kormányfő vágya: lesz a Fradinak konkurenciája. Ha csak nem az FTC veszi szárnyai, bocs’ forintjainak szárnyai alá őket.

Fudanra várva

Miközben alig találni a magyarnál gyengébb növekedést Európában, sorra-rendre derül ki a pazarlás, az hogy a konokul, az ellenállással dacoló tervek hogy dőlnek romokba és a „látványpékségek” helyi attrakciói fölöslegesek, senkit sem vonzanak, akár kilátók, tanösvények legyenek is azok. Ám azt is látni kell, hogy Orbán nem az az ember, aki könnyedén szélnek ereszti vágyait. Lám, megint az olimpiarendezés előszobájában nyújtózunk, az infrastruktúra stadionok képében már büszkén mutatja magát, s emlékszünk még arra, hogy az előző tervre alakult szervező cég évekig égette tovább a pénzt, mert mint a lendkerekes autó, nem bírt megállni. Valószínűleg ez játszódik le a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány ügyében is, pedig sokan sóhajtottak megkönnyebbülten, hogy ez a sajátos és a magyar államnak drága idetelepülés semmibe vész. Többen is próbáltak utánajárni annak, hogy mi a helyzet az inkriminált alapítvánnyal, amelyet közel 14 milliárd forint értékű vagyonnal stafíroztak ki, de a bejelentett székhelyen nem találták őket, azt mondták a politikusoknak, a Kéthly Anna térről állítólag már áprilisban eltűntek, és a korábbi, Márvány utcai székhelyen sem tudtak információval szolgálni. Nos, a szemfüles ORFK-nyomozók mégis rájuk leltek: a Kéthly Anna
téren található irodaház hetedik emeleti helyiségében „fellelhető és működik is” az alapítvány. A BRFK a helyszínen megállapította, hogy az irodaház recepcióján rendelkezésre állnak a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány elérhetőségei, sőt a „földszinti aulában a lift mellett több más cégtáblával együtt el van helyezve az alapítvány táblája és logója” (ami állítólag egy lift mellé kiragasztott cetlin utólag lett kitéve), ezért nyomban meg is szüntették a további vizsgálatot. Az, úgy tűnik, kevésbé érdekelte a rendőröket, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány 2023-as beszámolója szerint közel 6,7 milliárd forintos tőkével rendelkezik, s tavaly 123 millió forintot fordítottak személyi juttatásokra, amiből 90 millió a vezetők fizetésére ment el. A főigazgató bére havi bruttó 2,1 millió forint volt, az öt kuratóriumi tagnak havi 811 ezer forintot, a felügyelőbizottsági tagoknak pedig havi 740 ezer forintot fizettek. Mintha semmi sem történt volna. Vagy az is lehetséges, hogy tényleg semmi sem történt. Csak Orbán várja a kedvezőbb széljárást, hiszen az ígért Diákváros telke is mintha a Fudanra várna.

A kozmetikázás dicsérete: nincs hiány, vagy van hiány

Kiadta az üres álláshelyekre vonatkozó negyedéves összesítését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebből kiderül, hogy míg 2023 második negyedévében a legtöbb ágazatban csökkent a betöltetlen álláshelyek száma, az oktatásban 7620-ra nőtt – írja a 444. A 2016-ig visszamenő adatokból látszik, hogy a második negyedévben mindig megugrik ez a szám, idén sem volt ez másként, az első negyedévben még csak 6852 állás volt betöltetlen az oktatásban. Az viszont megfigyelhető, hogy az idei és az előző év hasonló időszakára vonatkozó adat is jelentősen kiugrik a korábbi évekhez képest.
Nincs tanárhiány, ahogy orvosból is pont elég van – harsogják a kormányzati igét hirdető dalárdák. (Holott az utóbbi témában is lehangoló képet festenek az Eurostat adatai a magyar egészségügy helyzetéről. A tagállamok között a harmadik legkevesebb orvos van a pályán Magyarországon. Gyógytornászból is nagyon kevés van.) A pedagógushiány témájában ütött adunak látszó kártyával Rétvári Bence BM államtitkár, aki egy képviselői kérdésre magabiztosan kijelentette, hogy példának okáért augusztus 21-ig a Kelet-Pesti Tankerületi Központban tíz pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát, de 115 új érkezett!
Nem akarunk kötözködni, de ez igencsak árulkodik valamiről. Ha ugyanis tíz tanító-tanár helyébe 115 lépett – vagy nagyot nőttek az iskolák, vagy aggasztó a hiány, különösen annak sejtésével, hogy az újonnan érkezettek egy részének szakképesítésével valószínűleg bajok lehetnek. Csak mellékesen tartozik ide, hogy a turisztikai csúcsszerv nemrégiben milyen agresszív stílusban védte a mundér becsületét, miszerint a Balaton vendégszámai csökkentek. Már-már azzal is meggyanúsították a szakma szavait és az újságírók beszámolóit, hogy rosszakarók, az ellenzék malmára hajtják a vizet. Erről mi is írtunk annak idején, a KSH friss számai pedig finoman szólva nem a hivatalosság dörgedelmeit igazolják, ám ők most mélyen hallgatnak. Én azonban közleményükre várok – a turisták többet költöttek a Balatonnál, mint tavaly. Az nem fogja őket zavarni, hogy a méretes infláció miatt valószínűleg a csáktornyai ABC-ben is rekordbevétel született.

„Old money”

Erre vártunk! A volt Fonográf Klub helyén megnyílt a Tiborcz István tulajdonában álló BDPST Group privát klubja, amelyet csak tagok látogathatnak és ahol a jelentkezéseket egy titkos felvételi bizottság bírálja el. A Telex érdekes összeállítást közöl arról, hogy az egyébként magát plebejus jobboldaliként definiáló miniszterelnök veje a szupergazdagok számára teremt a Svábhegyen kíváncsi szemektől elzárt összejöveteli lehetőséget, s ezt mennyire fékezett habzással közli le a kormánypárti média, közülük az egyik még egy úgynevezett luxusszakértőt is meghallgat, amely ecseteli a visszafogott eleganciával berendezett klubot, amely mentes mindenféle fényűzéstől. Gondolom, úgy, ahogy a nevezetes hotel Turán. Idézve a szakértő szavait: „Saját szemünkkel néztük meg kívül-belül az ingatlant, és azt tapasztaltuk, hogy bár kifejezetten elegáns miliőt teremtett a klub, ezt sikerült kifinomult, nem hivalkodó módon elérni…” Úgy tűnik, inkább az old money – azaz a történelmi arisztokrácia és a nagypolgárság – által is preferált csendes luxus irányába indultak el” a tervezők.
Bár az „old money” nem kifejezetten Tiborcz és köre sajátja, de tény, hogy a polgári léthez kapcsolódási pont, ahogy a nej egy horvátországi parkolóban hanyag mozdulattal dobja földre a gyerek használt pelenkáját. Kíváncsi vagyok arra, hogy kikből áll majd össze a szigorú felvételi bizottság, lesz-e szóbeli, vagy csak írásban vizsgálják meg a jelentkező nacionáléját, találgatni lehet az elbírálás szempontjait illetően, én mindenesetre már jelentkeztem. Bár lehet, hogy Woody Allen mondásával értek egyet, hogy csak ott akarok tag lenni, ahová nem vesznek fel.

Címkép: Trump rendőrségi fotó