Mit nem akar senki?

Posted by
Parászka Boróka
>A magyar társadalom nem akar elszámoltatást. nem akar jóvátételt. nem akar jogállamot. a magyar társadalom egésze: sem a kormánypártiak, sem az ellenzék, sem a civilek, sem senki. Erre akkor jöttem rá, amikor megjelent a legújabb paksi szerződésmódosítás, és tulajdonképpen az alapvető kérdéseket sem tették fel az emberek. Pláne nem történt kísérlet arra, hogy jogi vagy bármilyen eszközzel kikényszerítsék a válaszokat. Előkészítsenek bármilyen elszámoltatást. Legalább megpróbáljanak jogállami fejjel gondolkodni, és jogállamiságot ismerő szájjal szólni. Ha még oly halkan is bár, de szólni.
Nem, az nem válasz: hogy “Orbán a hibás”. És az sem, hogy “Orbánnak mindig igaza van, akkor is, ha nincs” ilyen ügyekben. Ez a két reakció szokott jönni a vitatott közéleti ügyekre a nagy közös, mindent elborító obszesszióban.
A paksi beruházásra felvett hitel összege önmagában hatalmas. És még ez sem kényszerít rá senkit a reális, következetes, részletes eljárásra, ellenállásra. szimbolikus beszédek ütköznek össze. Vagy – például Paks esetében – már az sem. Beletörődés van, vagy önérdek vezérelt, feltétlen lojalitás. Odanemfigyelés.
És hogy ezt elfedjük, mi magyar társadalom, mindenféle pótcselekvésekbe menekülünk. Tulajdonképpen a politikai bulvár felfutása, és kizárólagossá válása is erről szól. mindenről vitatkoznak az emberek, csak arról nem, ami a húsukba vág. Kajálják a politikai pletykákat. Átadják magukat neki. Hisznek a fontosságában. Beleélik magukat és kiélik minden frusztrációkat. Tóth Gabi válásától Pesty László mímelt, propaganda célú politikai leleplezéseig, a Borkai, a Kőszeg interjúk botrányáig mindent úgy kezelünk, mintha ezek az ügyek tényleg relevánsak volnának. és nem az lenne az első, és kizárólagos céljuk, következményük, hogy lekössék a fogyatkozó energiákat, és figyelmünk még meglévő morzsáit. Közben elúszik a fejek felett tíz milliárd euró. Ilyen a rezsim, amit a felelősség hárítására építettek fel.