A mi drága köztársasági elnökünk

Posted by

Föld S. Péter
hirklikk.hu
Nem lehet könnyű mostanában Novák Katalinnak, a drágulás az ő hivatalát sem kímélte, a Sándor-palotában is mindenért többet kell fizetni. Legalábbis, ha a hivatal honlapjára feltöltött szerződésekből indulunk ki, amelyek szerint a költségek brutálisan megemelkedtek. Hiába a rezsicsökkentés, amelynek révén a kormány állítása szerint minden magyar család zsebében havonta 180 ezer forint marad, Novák Katalin dolgozójának rezsije a tavalyi 74 millió forinthoz képest az idén hozzávetőleg 200 millióra nőtt. Drágaság van, amerre a szem ellát.
A drágulás mértéke tehát csaknem háromszoros, még szerencse, hogy Orbán Viktor számos alkalommal belengette, hogy az év végére csillapodik az infláció és egy számjegyűre mérséklődik. Sőt, az optimista kormányzati becslések szerint akár már novemberben tíz százalék alá kerülhet a pénzromlás, ami egyfelől jó dolog, másfelől viszont a magyarországi infláció jelenleg az uniós pénzromlásnak még mindig majdnem háromszorosa, és ezzel uniós viszonylatban aranyérmesek vagyunk.

Azért sem lennénk most Novák Katalin és munkatársai helyében, mert a gázszámlájuk összege is jelentős mértékben megugrott. Pedig, már tavaly sem volt olcsó a gáz a Sándor-palotában, akkor évente 6,2 milliót kellett kifizetniük, hogy minden teremben legyen fűtés és ahol kell, meleg víz, ám ebben az évben már 35 millió forintos számlával számolnak. Ráadásul a távhőért is többet kell fizetni: a tavalyi 37,3 millió forint helyett várhatóan 120 milliót. Öröm az ürömben, hogy a villanyszámla az egy évvel ezelőtti 31,1 millióról csupán 45 millió forintra emelkedett – ez százalékosan jóval alatta marad a nyugdíjas inflációnak.

Az egyre növekvő benzinár egyébként az államfő hivatalának autóflottáját sem kímélte, ezért az üzemanyagra, autópálya-matricára és egyebekre szánt keretet is kénytelenek voltak a korábbi duplájára, nettó 40 millió forintra emelni. Még szerencse, hogy az állami kitüntetések gyártását végző cég komolyan vette a kormány által meghirdetett – igaz, azóta kivezetett – árstopot, így az ünnepi termékek legyártása a korábbi összegnél valamivel kevesebbe, mindössze 54,1 millió forintba kerül.

Mindent összevetve, bár brutális a drágulás, jó esély van arra, hogy Novák Katalin és a Sándor-palota többi dolgozója sikeresen túlélje a nehéz időket. Ha másként nem, akkor úgy, hogy megfogadják Domokos László, az Állami Számvevőszék korábbi elnökének a tanácsait. Domokos úr ugyanis 2020 áprilisában a számvevőszék honlapján megosztotta néhány gondolatát a nagyközönséggel, és a többi között életvezetési alapismeretekkel is gazdagította őket. „Költsenek kevesebbet, mint amennyi a bevételük”, tanácsolta a magyar családoknak az ÁSZ akkori elnöke, a különbözetet pedig tegyék félre. Az sem árt, tette hozzá, ha minden családnak van egy „pénzügyminisztere”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és „meghúzza a családi kiadásokat”.

Az akkor havonta 5 millió forintnál is többet kereső Domokos László ezzel a javaslattal nem kevesebbet állított, mint hogy a magyar családok jövedelme elegendő a normális életvitelre. Ha mégis anyagi gondjaik vannak, annak az az oka, hogy nem tudják a pénzüket beosztani. Amikor pénz áll a házhoz, legyen az fizetés, nyugdíj stb., rögvest elköltik mindenféle hiábavalóságokra. Befizetik a gázszámlát, a villanyszámlát, ennivalót vesznek, aztán csodálkoznak, ha a hó vége felé közeledve, nem marad egy fillérjük sem. Nem tudni, hogy Novák Katalin és munkatársai megfogadták-e az ÁSZ volt elnökének tanácsait, de azt kell feltételeznünk, hogy igen. Ugyanis Novák államfő nem kesergett nyilvánosan amiatt, hogy a drasztikus mértékben megemelkedett költségeiket miből fogják kifizetni.