Menekült-áradat Magyarországon keresztül

Posted by

PARAMÉTER SK
>Hamran István (szlovákiai) országos-rendőrfőkapitány hétfőn nyilatkozott az elmúlt napokban fokozódó illegális migrációval kapcsolatban.

A rendőrfőnök nyilatkozatában bírálta, hogy a rendőrségnek igazolást kell kiállítania a menekültek Szlovákiában való tartózkodásáról, amit szerinte az EU-n belül egyedül mi teszünk. Szerinte ez nagyban akadályozza a dolgokat, ugyanis a menekülteknek várakozniuk kell. Hamran ezért törvénymódosítást szorgalmaz, hogy ne bonyolítsák a rendőrség munkáját. Hozzátette, hogy minden országban fokozódott a menekülthelyzet, Szlovákia pedig a balkáni útvonal részévé vált. Mint mondja, jelenleg sokkal több menekült érkezik, mint az első hullám idején 2015-ben és 2016-ban.

Hamran szerint a rendőrség nem regisztrált semmilyen bűncselekményt, amit az érkező menekültek követtek volna el. Lehetetlen feladatnak nevezte a szlovák- magyar határ lezárását – ahonnan a menekültáradat érkezik –, ugyanis a rendőrségnek erre nincs elég kapacitása és eszköze. Közlése szerint minden menekültet regisztrálnak Szlovákiában, így ellenőrizni
tudják őket az Interpol adatbázisában. Hozzátette: a Szlovákiába érkező menekültek között két terroristát is regisztráltak, akiknek neve szerepel az európai adatbázisokban. A rendőrség felvette a kapcsolatot az Interpollal és az FBI-jal. Az egyik őrizetbe vett személyt kitoloncolták Németországból.

A nemzetközi megállapodások szerint a szíriai állampolgárokat nem lehet kitoloncolni, mivel az országukban háború dúl. A törvény szerint pedig Szlovákia a rendkívüli helyzet miatt az említett két személyt sem utsíthatja ki az országból. Hamran szerint a Németország felé tartó menekültáradat nem akar Szlovákiában maradni, nem kérvényeznek itt menedékjogot. A rendőrség még júniusban a hadsereg segítségét kérte a menekülthelyzettel kapcsolatban, ám a védelmi minisztérium egyelőre nem hagyta jóvá az 500 katona kivezénylését.

Címkép:  Magyarország felől érkező elfogott migránsok Szlovákiában