2023 van, csókolom

Posted by

Vakmajom
>Itt van a készpénzmentes világ: a legfejlettebb Skandináv államokban teljesen eltűnőben van a készpénz a fizetési módok közül, már csak öt százalék a részaránya, és átveszi a helyét a digitális, újabban a mobil, egyre több helyen nem is lehet készpénzzel fizetni. No cash. Viszlát kápé.
A folyamat megállíthatatlan világszerte, mivel a digitális fizetés sokkal biztonságosabb és sokkal olcsóbb. Becslések szerint a készpénz legyártása, őrzése, szállítása stb. a GDP fél százalékát is felemészheti. Ez a költség mind eltűnhet, és ez is segítheti a digitális fizetési módok előretörését, de jobb inkább robbanásszerű terjedésről beszélni, amit a covid csak felgyorsított. Ott a mobil, csippantás és fizettél, ennél kényelmesebb nem létezik. Végre leáldozik a pénztárca cipelésének.
Persze, mint minden új jelenségnél, itt is felbukkannak ellenzők, akik nem értik az új módozat rengeteg előnyét: a kényelmességét, a transzparenciáját. Főleg az idősek meg aluliskolázottak közül sokan ragaszkodnak a készpénzhez, mintha az nem ugyanolyan, bizalmon alapuló, önmagban értéktelen ígérvény, követelés lenne, mint a digitális pénz. Valójában az égvilágon semmi különbség a kettő között, hacsak nem az, hogy a kápé a párnában megsemmisülhet. És akinek nincs fekete vagy illegális jövedelme, rendesen megfizette az adót, nincs is mitől tartania a nagyon kényelmes és biztonságos digitális fizetési módoktól, se a digitális pénztől. Láthatták, mit vettem? Úristen. És akkor mi van? Lássák, ha akarják, nincs mit titkolni.
Nem véletlen amúgy, hogy ebben is a skandináv országok, különösen Norvégia és Dánia az élenjárók: ott nagyon magas szintű az intézményekbe és a másik emberbe vetett bizalom, a korrupció is alacsony, és ott tud emiatt könnyen terjedni a digitalizáció. De mindenhol máshol is terjed, mert roppantak az előnyei, és sokkal olcsóbb is, ezért fogja teljesen kiszorítani a készpénzt. Ami egy idő után csak dísznek, a régi idők egyféle rekvizitumának marad meg, és főleg a bűnözők fognak végsőkig ragaszkodni hozzá. Már most úgy volna a korrekt, és a költségeket kifejező, ha készpénzes fizetés sokkal drágább lenne, mint a digitális, mivel nagyobbak a költségei. Ehelyett inkább egyre több helyen nem fogadják el.
Oslóban, Koppenhágában, Stockholmban mind gyakrabban ott a tábla: no cash. Teljesen meg lehet lenni kártyás és mobilos fizetéssel, legföljebb szimbólumnak tart az ember a pénztárcájában egy kis kápét – már ameddig van fizikai pénztárcája.

Jönnek persze mindenféle bárgyú, gyíkemberes összeesküvéselméletek a digitalizáció kapcsán, ezeknek az oltásellenesség volt a kapudrogja, de ezek minden új dolog kapcsán felröppenek, az első mozgóképvetítéseken elájultak az emberek, ezért nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani nekik. A kutya ugat, a karaván halad, a fiatalok eleve értik ezt, az időseknek pedig meg kell tanulni, 2023 van, csókolom.