Soros nem vonul ki Európából

Posted by

Politico
>A Soros-alapítványok nem vonulnak ki Európából – erről a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) elnöke írt az amerikai portálon. Alex Soros Leszögezte: félrevezetők azok az újsághírek, amelyek azt állítják, hogy az OSF és Soros „kivonul Európából”. „Nem vonulunk ki, Európa változatlanul hatalmas stratégiai jelentőséggel bír az OSF munkájában, amely eleve azzal kezdődött a nyolcvanas években, hogy az apám elkezdte támogatni a független gondolkodókat szülőföldjén, Magyarországon, amely akkor a Szovjetunió csatlós állama volt. Ma pedig az Európai Unió minden hibája ellenére változatlanul a munkánkat alakító értékek világítótornya” – szögezte le az OSF elnöke. Így folytatta: ám ha Európa mai helyzetét látva világos, hogy az alapítványban változtatás szükséges – amint változtatást vont maga után a berlini fal leomlása, amikor a közép- és kelet- európai nemzetek uniós csatlakozására koncentráltunk; és például a 2008-as gazdasági válság után, amikor első ízben erősítette meg munkáját az alapítvány Brüsszelben és Nyugat-Európában. Széles értelemben Európában keletre tolódás mutatkozik.
Az ukrajnai háború következményei még beláthatatlanok, miközben Lengyelország az egyik vezető gazdaságként idővel az EU nettó befizetőjévé válik. A felelősségre vonható, demokratikus kormányzás jövőjét Európában most nem csupán Párizsban és Berlinben határozzák meg, hanem Varsóban, Kyivben és Prágában is. Így hát, amikor átalakul az OSF munkamódszere, akkor mindezeknek megfelelően áthelyezi a prioritásokat Európában. Soros szerint ez azt jelenti, hogy a tevékenység bizonyos területeiről kivonul az OSF, mert a mai és a holnapi kihívásokra
összpontosít. A létszámot is jelentősen csökkenti az alapítvány mert biztosítani akarja, hogy minél több pénz menjen oda, ahol valóban szükség van rá. Ez azonban egyáltalán nem visszavonulás. Amikor arról van szó, hogy az alapítvány változtat a prioritásain, akkor nem a támogatásról, nem pénzről van szó, hanem arról, hogy arról, hogy a támogatást újra a kontinens keleti részére összpontosítjuk.
Kétség se legyen afelől, hogy az OSF folytatja az ukrajnai alapítványa támogatását. Fennmarad a moldovai és nyugat-balkáni alapítványok támogatása is, mert azok az országok az EU-ba igyekeznek, a csatlakozásuk pedig nélkülözhetetlen az egész balkáni térség egysége és stabilitása szempontjából, de erősíti majd Európa biztonságát is, és elkerülhetővé teszi a politikai vákuum kialakulását. Az OSF folytatja, és drámai mértékben fokozza azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Európa legnagyobb etnikai kisebbsége, a 12 millió – többnyire Kelet-Európában élő – roma egyenlő elbírálásáért tesz. Emellett az OSF továbbra is elkötelezett a CEU mellett, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök elűzött Magyarországról, és amely Bécsben talált új otthonra. Alex Soros hangsúlyozta: az OSF nem hagyja el azokat a szövetségeseit – sem Európában, sem máshol -, akik az autokratákkal és a diktátorrá válni akarókkal szemben kiállnak a demokratikus jogokért. Ugyanakkor az elnök szerint az alapítványnak fel kell készülnie egy bizonytalan és veszélyes jövőre is. „Úgy gondolom, Donald Trump, vagy legalábbis olyan valaki lehet a republikánusok jelöltje, aki Trump izolacionista és Európa-ellenes politikáját követi, ezért szerintem, hogy egy Make America Great Again (MAGA) típusú győzelem végső soron Európának még sokkal rosszabb lehet, mint Amerikának. Ugyanis ez romba döntheti az európai egységet, és alááshatja azt a haladást, amelyet sok területen sikerült elérni az ukrajnai háborúval kapcsolatban.
Arra készülünk, ahhoz igazítjuk az OSF-et, hogy válaszolni tudjunk, bármilyen forgatókönyv valósul is meg az Atlanti- óceán minkét partján. Akárcsak apám, én is az EU-t a modern történelem nagy diadalának tekintem. A közös sors alakításában egységbe kovácsolt olyan államokat, amelyek korábban majdnem megsemmisítették a civilizációt, és segítette a felszabadult volt szovjet köztársaságokat és csatlósokat abban, hogy a demokrácia felé fejlődjenek. Ugyanakkor van még munka, amelyet el kell végezni. Nagy reménységem, hogy az OSF újjáalakított formájában képes lesz segíteni abban, hogy az európai projekt betejesítse minden törekvését” – írta Alex Soros.
https://www.politico.eu/article/no-soros-retreat-from-europe/
Fordította: Horváth Júlia