Másképp is megszűnhet

Posted by

Szűcs R. Gábor

>Borzalmas képet fest Bokros Lajos az ÉS legutóbbi számában „Megszűnik az ország” cikkében. Oroszország (egyébként szerinte is kizárt) győzelme esetén akár a Tiszántúlt is elfoglalhatja, így lényegében bekebelezheti Szerbiát, Belgrád és Moszkva örömnászát , egyben a Nyugat-Balkán oroszosítását is jelenti. Ez borzalmas kilátás, de nem sorolnám a matematikai értelemben vett nulla fogalmába, ami, ugye „lehetetlen esemény” (például, hogy hat pontot tartalmazó dobókockával hetet vagy, törtszámot dobunk). De van másik lehetőség is.

Ha Orbán-ország sokat ugrál, A NATO szívesen gondozásba veszi az országot, hiszen veszélyezteti Európa, szűkebben Ukrajna hátterének biztonságát: a románok bármikor örömmel jönnek el a Tisza vonaláig, a többin a szlovákok, a horvátok és a szlovének (ne feledjük: Szentgotthárd szlovén neve Monošter) osztoznak. Sopron és a Fertő-tó vidéke Ausztriához, mint nem-NATO országhoz csatolása már csak szorgalmi feladat.

E szörnyűségnek sem egészen nulla a valószínűsége. Nem, nem fog „gyászkönny ülni” az ember millióinak szemében”. Legfeljebb mély vagy nem mély sajnálat. Jó, tudom a Helsinki Záróokmány
kizárja ezt a lehetőséget. De tágabb értelemben (hiszen 1975-ben még nem létezett szuverénként) kizárja Ukrajna (és ha megjön az étvágy) Moldova megtámadását is. Lám, az előbbi mégis bekövetkezett, nincs elvi akadálya a másodiknak sem (Bokros is megemlíti). A lényeg az, hogy Orbán Viktor elmebeteg külpolitikája nem hogy az ország „bővülését”, hanem épp ellenkezőleg: megszűnését is eredményezheti. De akkor már ő és gengszterei valahol a Bahamákon szürcsölik a nyúljás pacalt.