Koltai Róbert szerint 30 éve már eldőlt, hogy nem kap állami díjat

Posted by

Illetékes elvtárs olyannyira közkedvelt volt, hogy Koltai még a rendszerváltás után is időnként feltámasztotta, és így volt ez az 1994-es választási kampány idején is, amikor Csúcs László alelnök kitiltotta a Rádiókabarét a Magyar Rádióból, ezért országos turnéra indult a műsor stábja, melynek keretében színházakban lépett fel, és mindig volt egy politikus vendégük is.

Ezért nekem nem kell izgulnom március 15-én soha, amikor díjakat osztanak, mert velem bejött színpadra jelentős vezetőnk. Vállalta, hogy az Illetékessel bejött, az pedig egy olyan szerep, amiben csak az Illetékes győzhet, annyira, hogy nem is hagyja szóhoz jutni.

A műsorvezető kérdésére Koltai megerősítette, hogy az a vezető Orbán Viktor volt, aki a székesfehérvári színházban bejött vele a színpadra.

-Mi van kispajtás? Te akarsz miniszterelnök lenni? Előbb nőjél meg, aztán se te leszel! – ezzel kezdte a beszélgetést Koltai, aki azonban elkövette azt a hibát is, hogy elfelejtette az előzetesen megbeszélt végszót, amely után Orbán levonulhatott volna a színpadról. Illetékes elvtárs viszont nagyon belemelegedett a műsorba, a közönség pedig annyira díjazta a produkciót, hogy Koltai az előzetesen megbeszélt öt percnél jóval tovább színpadon tartotta Orbánt, akit a szerepének megfelelően szóhoz se nagyon hagyott jutni, és lehordott a sárga földig.

Koltai már nem emlékszik, Orbán mikor és hogyan jutott le a színpadról, de amikor a legközelebb találkozott Deutsch Tamással, akkor a politikus azt mondta neki, hogy „Robi, a Viktor nem örült”, a fehérvári szereplésre célozva.

Ettől kezdve nagyjából eldőlt – mondta a díjakról Koltai, aki hozzátette, hogy nem egy öröm számára ez, de ezzel együtt lehet élni, és nagyon sok szeretetet kap az emberektől. (A Fidesz leszerepelt az 1994-es választásokon, Orbán Viktor pedig csak harmadik lett egyéniben Székesfehérváron.)