A Facebook politikai cenzúrája és Jókai Mór

Posted by

Serény Péter
>Talán a címet észlelve, a Facebook illetékese elgondolkodik azon, milyen ostobaságokat követhetnek el ún. technológiai, állítólagos kiberbiztonsági eszközei. Azért írom ide, mert más módon a tartalom „eltávolítására” nincs mód reagálni. Tehát mit volt képes ez a kitűnő rendszer eltávolítani?
Megosztottam Haszán Zoltánnak Jókai Mór (magyar klasszikus író – a Facebook figyelmébe) egy remek írásából való idézetet, és ezt követően magam is idéztem ugyanabból az írásból, hivatkozva az olvasók számára, hogy az említett mű az OSZK (ez a magyar nemzeti könyvtár – a Facebook figyelmébe) felületén on-line is elérhető. Ez az: Jókai Mór: Milyen demokraták vagyunk mi? (Fürdői prédikáció)
Lehet, hogy a nagy mesemondó által adott zárójeles megjegyzésen akadt fenn MR X, azaz Facebook Algoritmus úr?
De hát utána is lehetett volna nézni! Egyrészt hivatkoztam Haszán Zoltán cikkének elérhetőségére:
https://444.hu/2022/06/22/fomeltosagu-ur-meginvitalnank- egy-futballmerkozesre-alazatos-tisztelettel
Másrészt, hivatkoztam Jókai Mór Életemből c. kötetéből a Milyen demokraták vagyunk mi? (Fürdői prédikáció) írás fellelhetőségére: https://mek.oszk.hu/00800/00844/html/jokai55.htm
Ezt egyébként nem az „eltávolított” szövegből másoltam ide, próbálkoztam vele (én megnézhetem, de más nem – Facebook mester döntése): konkrétan ezt a figyelmeztetést jelenítette meg: „A Facebook alkalmazásból nem fogod tudni megnyitni ezt a hivatkozást. A megnyitni próbált hivatkozás nem felel meg a közösségi alapelveinknek.”

Csak remélni merem, hogy a 19. századi (Fürdői prédikáció) modern, 21. századi korunkban szokatlan (mert elfeledett) szóösszetétel indította tettlegességre (szöveg-eltávolításra) a Facebook kiberbiztonsági felügyelőjét, és nem óhajtott bizonyos 21. századi (magyarországi) elvárásoknak megfelelni, amikor a magyar cím- és rangkórságot kikacagó 19. századi Jókai-publicisztikát valójában POLITIKAI cenzúrának vetette alá.

UTÓIRAT. Nem emlékeztem rá, de a keresőmotor kiadta:
2022. június 25.-én az Újnépszabadságban megjelent a Facebook által nálam, 2023. szeptemberi (!) figyelmezetésük szerint eltávolított szöveg, azonos címmel: Főméltóságú Úr, meginvitálnánk egy futballmérkőzésre, alázatos tisztelettel! Itt a linkje:

Főméltóságú Úr, meginvitálnánk egy futballmérkőzésre, alázatos tisztelettel!

De, hogy egy manapság felkapott fordulattal éljek, szerencsére az Újnépszabadságot (ellentétben a Facebookkal) nem az Amerikai Egyesült Államokból szerkesztik.