Sok zene, program az Örkény Kertben

Posted by
BJI
>Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját
szeptember 9-én, melynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni az Örkényben őszre szervezett FreeSZFE Fesztivál létrejöttét is. A Madách téren felállított nagy- és kisszínpadon, a színház nagyszínpadán, illetve a Stúdióban igen sokféle program várható, de ezeknek csak töredékét soroljuk fel itt.

Madách tér

10:30 Jóga a füvön Hámori Gabival

13:00-16:00 Piros Kakaó játszóház

Napközben a Petőfi emlékévhez kapcsolódó kézműves foglalkozással és drámajátékkal várja a gyerekeket. A Nagyszínpadon egymást követően három koncert lesz:

16:00 Budapest Jazz Orchestra

Idén a Budapest Jazz Orchestra adja a kezdőkoncertet a Madách téri nagyszínpadon.
A professzionális big band Gershwin születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző jelentős műveivel, köztük a Rhapsody in Blue-val lesz jelen az idei Örkény Kerten, vendégeik: Urbán Orsi (énekes) és Révész Richárd (zongora).

18:00 Lóci játszik

Csorba Lóci a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film (2014) zenéjének megírása után megalapította saját zenekarát, a Lóci játszikot is. Zenéi akusztikus felállásban is remekül működnek, teret adva a zenekar számára a közönséggel való közvetlen kapcsolat kialakítására.

20:00 Örkény Esztrád

Az este záróprogramja az évről évre várva- várt Örkény Esztrád, a társulati tagok és meghívott (többek közt meglepetésvendég) zenészek koncertje. A társulatból mindenki, aki szeret énekelni, egy (aktuális) kedvenc dalát elénekelheti szólóban, vagy duó formájában. A tagok minden évben nagy ambícióval készülnek erre az előadásra, amelynek különlegességét többek közt az adja, hogy csak ezen az estén látható, nem szokták megismételni.

Kisszínpad:

15:00 Elysians
Horváth Ákos (handpan) és Kákonyi Árpád (zongora)
„Sokan mondják, hogy a handpan-nek (hang, hangdrum) túlvilági békét sugárzó hangja van, ezért neveztük el a handpan-zongora repetitív improvizációkból épülő formációnkat az ókori görög mitológia boldog túlvilágáról, latinosan az Elysiumról.”

17:00 Rohmann Ditta szóló csellókoncertje

Bach, Ligeti és Casals művei

Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit
Ligeti György: Szóló szonáta
Pablo Casals: Madarak éneke

19:00 Műszak meg a Többiek
A zenekar a színház világosítótárának tagja, Petrik György által szerzett dalokat adja elő. A formációt Zsigmond Emőke, Petrik György, Almási Tamás és Kákonyi Árpád alkotják.

Örkény Színház színpad:

14:00 Vackor
A színház nagyszínpadán Für Anikó és Mácsai Pál olvassa fel Kormos István meséjét, a VackortEgervári Mátyás cimbalomjátékának kíséretében.

15.30 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Kerekes Évával

17.00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Zsigmond Emőkével 

A portréinterjúk kivételesen nemcsak a riporter kérdéseiből állnak. A társulat férfi tagjait is felkértük, hogy egy-egy kérdés erejéig ők is vegyenek részt a beszélgetés alakításában.


19:00 Jónás könyve

Babits Mihály elbeszélő költeménye, a Jónás könyve, melyet Csuja Imre előadásában hallgathat meg a közönség, már hagyomány az Örkény Kerten: minden évben telt házas a nézőtér.

Stúdió:

15:00 Mindentudás: Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén Bíró Kriszta vezeti tovább az Elfeledett nők témakörében mélyebben elmerülni vágyókat.
„Van egy színésznő. Fiatal, tehetséges, szép. Van férje, kisfia. A színésznő novellákat ír, színdarabokat fordít. Szűkösnek érzi a neki adott kereteket. A színházában nem becsülik meg úgy, ahogyan ő elvárná. Ezt nyíltan és nyilvánosan szóvá is teszi. Összeütközésbe kerül direktorával, pályatársaival. Úgy dönt, külföldön próbál szerencsét. A híres kritikus újságcikkben ostorozza, amiért el akarja hagyni a magyar nyelvet és a magyar hazát. A színésznő mindennel dacolva útnak ered, nyakába veszi Európát, és igenis meghódítja a kontinens nyugati felének színpadait. Németül játszva válik valódi sztárrá.
És ez mikor történik? Hát több, mint 160 éve. A színésznőt Bulyovszky Lillának hívják. Érdemes rá, hogy emlékezete fennmaradjon. Már csak azért is, mert hiába a 160 év – mintha azóta mi sem változott volna.”

Stúdió előcsarnok:

16:00 Dal Csak Neked

A bérletet váltó nézők számára Máthé Zsolt és Herczeg Tamás duója ad elő egy dalt a Stúdió előcsarnokában, köszönetképpen, hogy vásárlásukkal támogatták a színházat.

Az idei Örkény Kerten szeretnénk ismét a jótékonyság fontosságára felhívni a figyelmet: a tavalyi sütivásáron felbuzdulva idén szendvicsvásárt szervezünk, melyet a Mad House Budapest Bisztró séfjével, Piszkor Norberttel a társulat színészei közösen készítenek el a Madách térre kihelyezett pultnál. A vásáron befolyt teljes összeget idén az Örkény Színházban szervezett FreeSZFE Fesztivál kapja.

A teljes program: https://orkenyszinhaz.hu/hu/hirek/orkenykert-2023

Horváth Judit fotója a tavalyi Örkény Kerten készült. Mácsai Pál és az Esztrád