Megyünk tovább! – évadnyitó a 6SZIN-ben

Posted by

BJI

>A 6SZIN Karinthy Márton születésnapjára időzített évadnyitóján Földvári Péter, a színház ügyvezetője meghirdette az új évad jelszavát: Megyünk tovább! – és nem részletezve, de megemlítette, hogy a független színházak helyzete nem könnyű és a nézőké sem rózsás. Habár az elmúlt szezon adatai igen szépek: a nézőszám több mint 55 ezer volt, és ez egy 266 férőhelyes kulturális intézmény esetében kimagaslóan jó szám.

Az eredeti menetrendet kissé felborítva az igazgatói beszámoló után kiosztották a közönségdíjakat. Az évad legjobb színésznője Sodró Eliza lett a Kizárólag az utókor számára című előadásban nyújtott alakításáért, legjobb színésze pedig Simon Kornél a Kódfejtőben nyújtott alakításáért. Keresztes Tamás két közönségdíjat is átvehetett: a Kizárólag az utókor számára rendezéséért, illetve a legjobb előadás közönségdíját kapta az Egyedül nem megy.

A következő évad bemutatóiról és terveiről esett szó: szeptember 21-én mutatják be Ujvári Csaba Bipoláris című, megható és magával ragadó darabját. A szubjektív, személyes történet tele van keserédes, humoros pillanatokkal, elgondolkodtató különleges jelenetekkel.

A 6SZIN idei első saját bemutatója a novemberben sorra kerülő Szuper Verda munkacímű előadás lesz. Ez különleges keveréke az élőszereplős, bábszínházi és zenés színházi műfajoknak – családi darabnak tekinthető. Spéci Merci kalandjain keresztül egy barátság történetét ismerhetjük meg, a főszerepben Klem Viktorral.

A Trojka Színházi Társulás novemberben hozza színpadra Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné és a két szeleburdiak című énekes bohózatának Karafiáth Orsolya által készített színpadi átiratát, a főbb szerepekben Sipos Vera, Kovács Vanda, Eke Angéla és Bárnai Péter. Soós Attila rendező elmondta, hogy a szerelmes özvegyasszony tragikomikus történetében mai társadalmunkról rajzolódik ki epés karikatúra.

A szilveszteri zenés stand-up bemutató fő alkotója ugyancsak Klem Viktor lesz. A Botrányhős című darab Marlon Brando – a filmsztár, forradalmár és ikon – legendás életét mutatja be, sok humorral és zenével, monológok és jelenetek formájában, a főszereplő életéből vett momentumok felvillantásával. Ezt a bemutatót Radnai Márk rendezi.

A 6SZIN harmadik saját bemutatója várhatóan 2024 májusában lesz. Csákvári Krisztián írta és rendezi a Kontraszt című előadást. A történet egy talajavesztett, fiatal férfi útkereséséről szól, a darabot a mai fiatalok médiafogyasztási szokásai inspirálták, mégis a pozitív életszemlélet fontosságát üzeni a nézőnek. A főbb szerepekben Bodoky Márk, Bíró Panna Dominika, Takács Géza és Kerekes József lesz látható.

Stahl Judit „valami régi és valami új” kombinációjából gyúrta össze Flódni című improvizációs gasztroszínházát, ahol étel, színház és rögtönzés fonódik össze. Improvizációra mindig kész sA zínészekkel és Novák Péterrel mint játékmesterrel – az első előfordulás napja október 20.

A nem túl távoli múltba nyúlt vissza B. Török Fruzsina. Történelmi családdrámája, A köd az 1950-es években játszódik az Andrássy út 60 szám alatt. A visszatekintő nagyapa unokájámnak magyarázza a magyar történelem fordulatait. Ennek bemutatója várhatóan jövő márciusban lesz.

Az évadban repertoáron maradnak a 6SZIN nagy sikerű előadásai: a közönségdíjas Egyedül nem megy című zenés darab, Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című kocsmaáriája, Csákányi Eszter önálló estje, az Amikor találkoztam Barisnyikovval, a Rényi Ádám novelláiból készült A hosszú élet titka, vagy a Janikovszky Éva lánykori naplója alapján Keresztes Tamás által rendezett Kizárólag az utókor számára, melyben Sodró Eliza brillírozik.

Bodó Viktor rendezte a július végén bemutatott A csoport című nagy hatású darabot függőségeinkről, és műsoron marad a Simon Kornél főszereplésében látható A kódfejtő is. A két örök kedvenc, a S.Ö.R. és a G.Ö.R.CS. is folytatódik, ahogy számos Orlai produkciós előadás is, mint a Hárman a padon, a Jaj, Nagyi, a Redőny, a Határátlépések vagy a Second life.

Az Orlai Produkciós Iroda januárban új bemutatóval is jelentkezik, valamint a nagy sikerrel játszott MÚVILÁV című előadást is elhozza a 6SZÍN-be. A Zichy Színműhely két produkcióval várja a nézőket: az Utazás a szempillám mögött és az Aranyecset. Dr. Piczkó Katalin közönségkedvenc improvizációs Szeretetkertje is folytatódik, a Lélek-zem című produkció mellett.

Az idén alakult Panker produkció első zenés előadását, a Legendás Mátyást is láthatják a nézők, valamint lesz Történetőrző, Falusi Mariann koncert és a csodálatos Operabeavató is.