Egy “külföldi ügynök”

Posted by

AFP
Oroszország pénteken felvette Dmitrij Muratovot, a köztiszteletben álló újságírót és Nobel-díjasta külföldi ügynökök listájára, amelyet a hatóságok általában a kritika elfojtására használnak. Az orosz igazságügyi minisztérium szerint Muratov “külföldi platformokat használt arra, hogy olyan véleményeket terjesszen, amelyek célja az Orosz Föderáció kül- és belpolitikájával szembeni negatív hozzáállás kialakítása”.

A címke, amely a szovjet korszak “nép ellenségei” kifejezésre emlékeztet, megköveteli, hogy az egyének vagy csoportok felfedjék a finanszírozási forrásaikat. Arra is kötelezi őket, hogy minden kiadványt – beleértve a közösségi médián közzétett bejegyzéseket is – sprciális jelöléssel lássanak el. A minisztérium azzal is vádolta Muratovot, hogy más külföldi ügynökök tartalmát készítette és terjesztette.

Moszkva az Ukrajna elleni támadás megindítása óta fokozta erőfeszítéseit a másként gondolkodók elfojtására, a legtöbb magas rangú ellenzéki száműzetésben vagy rácsok mögött van. Muratovot nemrég Oroszországban látták, ahol a barátját, Oleg Orlovot, a Memorial orosz emberi jogi szervezet társelnökét védő jogi csapat tagja volt.A Novaja Gazeta című vezető orosz független kiadvány főszerkesztőjeként dolgozó Muratov 2021-ben a Fülöp-szigeteki Maria Ressával közösen kapta meg a Nobel-békedíjat a szólásszabadságért folytatott küzdelmükért. A Novaja Gazeta 2000 óta hat újságíróját és munkatársát ölték meg, köztük Anna Politkovszkaja oknyomozó riportert, akit Vlagyimir Putyin elnök születésnapján lőttek agyon Moszkvában.