Brutálisan hosszú börtönbüntetéseket kaptak a Capitolium ostromának főszereplői

Posted by

 

Brutálisan hosszú börtönbüntetéseket kaptak a Capitolium ostromának főszereplői
Fotó: MANDEL NGAN | Forrás: AFP

Az illetékes washingtoni bíróság tíz év börtönnel sújtotta a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokban főszerepet játszó Proud Boys szervezet egy tagját pénteken, egy nappal azután, hogy két társára tizenöt és tizenhét év börtönt szabott ki.

A tíz évet kapott Dominic Pezzollát hatóság elleni erőszak, hatóságnak való ellenszegülés, kormányzati tulajdon megrongálása, hivatalos eljárás akadályozása és lopás vádjában találta bűnösnek az esküdtszék még májusban négy társával együtt. A washingtoni bíró az ítélethozatalkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pezzolla volt az, aki egy ellopott rendőrségi pajzs segítségével áttörte az amerikai törvényhozás üveg bejáratát, utat nyitva az erőszakos tüntetők előtt, hogy bejussanak a Capitolium épületébe. A kiszabott ítélet még ennek ellenére is fele annyi, mint amit az ügyészség követelt, a vád képviselője ugyanis húsz év börtönre ítéltette volna Pezzollát.

Csütörtökön Timothy Kelly bíró a Proud Boys radikális jobboldali szervezet két vezetőjét, Joseph Biggst és Zachary Rehlt tizenhét, illetve tizenöt év börtönre ítélte, mindkettőjük esetében a rendkívül súlyos és ritkán alkalmazott államellenes szervezkedés volt a vád, súlyosbító tényezőként terrorizmust is beszámítva. A két ítélet a második és harmadik legsúlyosabb büntetés, amelyet eddig a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben a bíróság kiszabott, ugyanakkor az ügyészek ennél jóval súlyosabb, hrminchárom év börtönt tartottak indokoltnak. A védők korábban azzal érveltek, hogy a két férfi csak „félrevezetett hazafi”, de semmiképpen nem terrorista, a súlyos ítélet pedig csak növelné az országon belüli megosztottságot.

A bíróság később még várhatóan két vádlott esetében mondja ki a büntetést, míg a fővádlott, a Proud Boys alapítója és korábbi vezetője, Enrique Tarrio ügyében kedden hirdetik ki az ítéletet Washingtonban. Az ügyészség az ő esetében szintén harminchárom év kiszabását indítványozta. A bírósági tárgyalás során a vádhatóság Tarriót nevezte a január 6-i zavargások egyik szervezőjének és irányítójának annak ellenére, hogy a zavargások napján nem tartózkodott az amerikai fővárosban, így személyesen nem vett részt az erőszakos cselekményekben.

A január 6-i eseményekkel összefüggésben az eddigi legsúlyosabb börtönbüntetést egy másik radikális jobboldali szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére, Stewart Rhodesra szabta ki a bíróság, akinek tizennyolc évet kell börtönben töltenie.

Új Hét/Népszava