A Carlson-interjú hete

Posted by

Ezzel szemben a tény az, hogy 120 millióan nem magát az interjút nézték meg, hanem Carlsonnak az interjúról küldött posztját. Néhány nappal korábban Trump volt elnök ugyancsak azzal dicsekedett, hogy a történelem legtöbb nézőt vonzó interjúját adta Carlsonnak, 262 milliós nézettséggel, de valójában csak 22 millióan kapcsolódtak a videóra. Sőt, még ez utóbbit is úgy számolja a Twitter, hogy nézőnek számít mindenki, aki két másodpercnél hosszabb időre belenézett az interjúba. Lehet, hogy millióknak még három másodperc is sok.

Azt állította Orbán Viktor (Carlsonnak arra a kijelentésére válaszolva, hogy a Biden-kormányzat amerikai adófizetői pénzt használt fel a magyar ellenzék támogatására), hogy „nagy összeget fizettek”.
Ezzel szemben a tény az, hogy a magyar ellenzéket nem az amerikai kormányzat támogatta (mintegy négymillió dollárral, ami a Fidesz által a kampányra felhasznált állami erőforrások töredéke), hanem amerikai magánadományozók. Ezt tartalmazta a magyar titkosszolgálatok jelentése is. Lehet, hogy Orbán nem olvasta?

Azt is állította Orbán (ugyanott, az Ukrajnában folyó háborúról), hogy Ukrajna nem tudja megnyerni a háborút Oroszország ellen. „A harctéren végül a katonák száma fog számítani. És ebben az oroszok sokkal erősebbek, jóval többen vannak, mint az ukránok.”
Ezzel szemben a tény az, hogy ugyanő negyedórával később így beszélt: „Az oroszok még ahhoz sem elég erősek, hogy legyőzzék az ukránokat.” Nyilván a mi szemünkkel és a mi fülünkkel van a baj. Forduljunk orvosunkhoz, gyógyszerészünkhöz.

Azt állította továbbá a miniszterelnök (a Trump elleni vádemelésekre utalva), hogy „Magyarországon elképzelhetetlen az, amit bizonyos országokban, akár az ön országában is csinálnak, hogy az igazságszolgáltatást a politikai ellenfeleikkel szemben használják fel”.
Ezzel szemben a tény az, hogy 2011-ben az ügyészség meggyanúsította Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházás ügyében, bár vádat végül nem emelt ellene. Szilvásy György, valamint Juhász Ferenc volt miniszter ellen viszont igen, és csak sokéves eljárás után mentette fel őket a bíróság. Nagy Orbán képzelőereje, de nem elég nagy.

Azt állította Lázár János miniszter (a Szabad Európának, azzal kapcsolatban, hogy a MÁV vezetői szerint nincs pénz a Budapest–Hegyeshalom-vasútvonal kijavítására), hogy „aki egy 800 milliárdos kasszában nem talál meg most 32 milliárd forintot, az tegye le a lantot”.
Ezzel szemben a tény az, hogy ha ilyen könnyű 32 elfekvő milliárdot találni, akkor a jövő évi 40 755 milliárd forint kiadási főösszegű költségvetésből könnyen ki lehetne gazdálkodni a pedagógusok béremelését. Az idei 10 százalékos emelésre a kormány 67,6 milliárd forintot szánt, így egy jövő évi 40 százalékosra 350 milliárd biztos elég lenne, hiszen az arányaiban sokkal kevesebb, mint a MÁV 32 milliárdja. Ha nem tudják kipengetni, tegyék le a lantot.

Népszava/Új Hét