Megérkezett az orosz tankönyv

Posted by

A Telex.hu alapján
A hírportál megszerezte az oroszországi tizenegyedikes diákoknak most kiosztott történelemtankönyvet.  Ez a tankönyv érvényes, kinyomtatott verziója,  amit szeptember elsején kiosztottak az ottani tizenegyedikes diákoknak az állami iskolákban Ebben az olvasható, hogy az 1956-os forradalomban „az egykori fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai” vettek részt nyugati titkosszolgálati segítséggel.A tankönyvben a Magyarországot érintő rész (lásd a cikk elején lévő fotót) így szól:

  • „A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal ’vétették észre magukat’, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.”
  • „A tüntetők a magyar vezetést a szovjetbarát irányzatért kritizálták, követelve Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből. Teljes megalapozottsággal feltételezve, hogy a magyarországi krízis katalizátorai a belső ellenzéket támogató nyugati titkosszolgálatok voltak, a Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, segítve a magyar hatóságoknak elnyomni az akciót.”
    A tankönyvben 1956 nem kapja meg a forradalom jelzőt, a szöveg kizárólag „eseményekként” szól róla. Kétségtelen, hogy a könyvben nincs olyan mondat, amely úgy szólna, hogy „az 1956-os forradalom fasiszta volt”. – ám ezt ebben a formában senki sem állította, márpedig az orosz nagykövetség lényegében ezt utasította vissza. Az orosz tankönyvben a lényeg azon van, hogy az események lezárásában a szovjet csapatok a magyar vezetés segítségére siettek. Említést sem tesz a szöveg arról, hogy a forradalom oldalán a legitim magyar vezetés is szerepet játszott, a Varsói Szerződésből való kilépést bejelentő Nagy Imre miniszterelnökkel együtt.