Kováts Adél: Próbáljuk egymásban tartani az erőt

Posted by

librarius.hu
Kováts Adél: És mégis élünk! Valahogy ez az ’és mégis’ adhat nekünk erőt, reményt arra, hogy nyitottak maradjunk. Augusztus 24-én új tagokkal bővülve és újult erővel vágott bele az évadba a Radnóti Színház. Kováts Adél igazgató az évadnyitó társulati ülésen az alkotói tettvágy, az összetartozás és a közösség erejét hangsúlyozta évadnyitó beszédében. A Radnóti Színház a tavalyi sikeres évadot folytatva újabb, Magyarországon először látható bemutatókkal készül Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz rendezésében. Valamint a negyedik bemutató olyan átirat, amely a szerző eredeti szándékához híven nyelvében és színpadi megvalósításában mai előadást ígér Mohácsi János rendezésében. A színház mindegyik bemutatója a jól ismert ízig-vérig közép-európai katlanban való létállapotot tükrözi és boncolgatja.

„Jó közösség vagyunk – kezdte évadnyitó felvezetőjét Kováts Adél igazgató. – Próbáljuk egymásban tartani az erőt, megőrizni a jókedvünket, a tettvágyunkat. Az egyre nehezebben élhető életünk és a mindennapokat sújtó folyamatos rossz hírek ellenére vegyük észre azt is, hogy mégis alkotunk, olvasunk, színházba járunk, tanulunk, neveljük a gyerekeinket… És mégis élünk! Valahogy ez az ’és mégis’ adhat nekünk erőt, reményt arra, hogy nyitottak maradjunk.” Ezekkel a gondolatokkal motiválta társulatát, majd ezt követően köszöntötte az új
tagokat Tóth Ildikó, Major Erik és Kuttner Bálint színművészeket, valamint a gyakorlatát a Radnótiban töltő Kozma Veronika egyetemi hallgatót. Az igazgatónő ironikusan megjegyezte, hogy nem múlhat el évad építkezés nélkül, a színház mellett most egy másik épületet alakítanak át hotellé, amely munkálatok erre az évadra is kihatnak a működésükre, de az előadásokat nem fogja zavarni. Így elmondható, hogy a Radnóti öt éve folyamatosan építkezési közegben éli a mindennapjait.

Szeptember elején a színház újabb vendégelőadásra viszi a Kályha Katit, 4-én a nagybányai közönség lehet részese Szálinger Balázs történetének, amelynek helyszíne a nagybányai Kályha kocsma. A közönség által nagyon várt Radnóti nyílt nap idén kitelepül a margitszigeti Kristályba azzal a szándékkal, hogy az esélyegyenlőséget erősítve akadálymentes lehessen a közönség számára. Ez a minifesztivál, amivel a társulat készül a nyílt napra szeptember 17-én, vasárnap lesz. Októberben fotókiállítás nyílik színésztárlatvezetéssel és szakmai beszélgetésekkel a 14 ügyből, és novemberben a főváros 150 éves születésnapján debütál a Budapest teli van faluval Radnóti-podcast.

Az évadnyitót követően tartották meg Alföldi Róbert rendezővel a 3tél olvasópróbáját, a színház már gőzerővel készül az október 21-i premierre. Tena Sˇtivicˇic´ 3tél című darabja igazi társulati előadás nagyívű szerepekkel és történelmi korokon átívelő családtörténettel Tóth Ildikó, László Zsolt, Sodró Eliza, Bata Éva, Pálfi Kata főszereplésével. Decemberben Nagy Péter István viszi színre Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációját, nagyon erős jelenkori áthallásokkal, főbb szerepekben Porogi Ádám, Schneider Zoltán és Major Erik. Szikszai Rémusz újra dolgozik a társulattal, Robert Icke Oidipuszát rendezi meg, amely a mában és egy választás éjszakáján játszódik, címszerepben Pál Andrással, feleségét Kováts Adél alakítja. Az évad végén ismét a Radnótiban rendez Mohácsi János, aki Bródy Sándor A tanítónő című darabjának friss, kortárs közegre átírt verzióját készíti el testvérével, Mohácsi Istvánnal. A társulat tagjai mellett vendégművészként Bányai Kelemen Barnát (Katona József Színház) láthatja majd a közönség, a címszerepet Sodró Eliza alakítja.