Állami támogatást kapott a Mi Hazánkhoz közeli Magyar Jelen kiadója

Posted by

Tarr Péter
>A Kétfarkú Kutya Párt derítette ki, hogy a Mi Hazánk nevű radikális párthoz köthető Magyar Jelen című online portált működtető alapítvány korábban több millió forint közpénzhez jutott. Cikkünkből az is kiderül, hogyan kapcsolódik össze az újságírók hiteltelenítésével és propagandisták hitelesítésével foglalkozó Transzparens Újságírásért Alapítvány és a Magyar Jelen videós műsora, a Nyílt Sisak.
Sok éve sikeresen pályázik állami pénzekre a Mi Hazánk online szócsövét, a Magyar Jelen című portált kiadó Innovatív Kommunikáció Alapítvány – adta hírül weboldalán a Kétfarkú Kutya Párt.
Az Innovatív Kommunikáció Alapítványt 2012-ben jegyezték be Ásotthalmon. A település polgármesterének egy évvel később megválasztották Toroczkai Lászlót, aki jelenleg már a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. Toroczkai volt a főszerkesztője korábban a Magyar Jelen című, kéthetente megjelenő újságnak is, amelynek 2013-as megszűnéséig egy kanadai cég volt a kiadója. A Magyar Jelen 2020 augusztusában indult újra, de már csak online változatban, és az azóta a parlamentbe is bejutott radikális ellenzéki párthoz, a Mi Hazánkhoz köthető. Az online portál kiadója most az Innovatív Kommunikáció Alapítvány, amely 2014-től kezdve Ásotthalmon is megjelentetett egy települési újságot, a Rózsa Sándor Népe című havilapot. Ennek kiadására, valamint a saját weboldalának fejlesztésére és működési támogatására is rendszeresen pályázott sikerrel az ásotthalmi alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alapnál és a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapnál. Mindkét alap a központi állami költségvetés egyik előirányzata, tehát közpénzt osztanak szét.
A Kétfarkú Kutya Párt gyűjtése szerint az Innovatív Kommunikáció Alapítvány 2014 és 2022 között a pályázatokon összesen 21,8 millió forint állami támogatást kapott.
Ebben benne van az a 6 millió forint is, amiből az alapítvány tulajdonrészt vásárolhatott egy önkormányzati ingatlanban Ásotthalmon. Az adásvételi szerződés ügyében Toroczkai az önkormányzati testület jóváhagyása nélkül hozta meg a döntést 2020-ban, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet miatt erre polgármesterként akkor egyedül is felhatalmazása volt.
Az Opten cégnyilvántartása szerint egyébként az Innovatív Kommunikáció Alapítványnak jelenleg csak két alkalmazottja van. Az alapítvány kiadásában megjelenő Magyar Jelennek 2021 óta Horváth Tamás a főszerkesztője, aki előtte a kormányközeli, a Miniszterelnökség által támogatott Vasárnap.hu főszerkesztője volt. Mint arról a Media1 is beszámolt , erről a posztjáról azután kellett lemondania, hogy kiderült róla, korábban aktív résztvevője volt az Erő és Elszántság nevezetű,
szélsőjobboldali, neonáci szervezet tüntetéseinek.
Media1
Címkép: Torockai