A rasszizmus csapdája

Posted by

Vakmajom

>Elveszítjük a versenyt Németországgal szemben az ukrán menekültekért folytatott harcban, sürgősen több bevándorlóra van szükségünk” – figyelmeztet szokatlan őszinteséggel a lengyel vállalkozók szövetségének közleménye.

“Menekültekért folytatott harc”. Így. Szokni kell a kifejezést, de abszolút gazdasági realitás van mögötte, a lengyel gazdaságnak a társadalom elöregedése, az évről évre fogyó munkaképes korú lakosság miatt egy évtized alatt 2 millió fő (!) bevándorlóra van szüksége csak ahhoz, hogy a vállalkozások fenntarthassák a gazdasági aktivitásukat, a tevékenység bővítéshez ez nem is elég. Ehhez tudatos bevándorláspolitikára van szükség, szabályozással is vonzó célországgá kell tenni Lengyelországot nem csupán az átmeneti tartózkodásra és munkavállalásra, de a tartós odaköltözésre és a társadalomba való integrációra is – különben más államok, például az ugyanúgy munkaerőhiánnyal küzdő Németország, elszívja őket.

A gazdasági realitás Európában: a menekült, a bevándorló potenciális munkaerő, olyan értékes kincs, amelyért, akikért harcolnak az államok. Hogy miképpen teszik ezt, nagyban azon múlik a jövőbeli gazdasági sikerük: mivel tartósnak és fokozódónak tűnik a munkaerőhiány, a bevándorló munkaerő konténervárosokba, tulajdonképpen modern barakkokba való bezsuppolása nem csupán embertelen, de nem is jó megoldás, elszigetel, lehetetlenné teszi az integrációt a társadalomba, márpedig a munkájukra 5, 10, 20 év múlva még sokkal nagyobb szükség lesz, mint ma, és ha nem integrálódnak, elmennek. Ha egy másik államban kedvezőbb a fogadtatás, tovább mennek oda.

A terjedőben lévő konténerezés nem csupán roppant inhumánus, de gazdasági zsákutca is egyúttal, a fej homokba dugása és a probléma tagadása: integrálni is kell őket és a családjukat. A hatalmi érdekből felszított idegengyűlölet ehhez persze nem túl jó táptalaj, alapos szellemi rekultiváció kell az eltüntetéséhez. Ugyanazokkal kell megértetni, hogy a szabályozott bevándorlás szükséges es hasznos, akiknek évtizede mossák az agyát azzal, hogy a bevándorló maga az ördög.

Címkép: Bevándorló gyerekek Ausztriában