Eltelt fél év – újra találkoztunk

Posted by

Fegyir Sándor:

>A fronti utak Traski Viktor kollégámhoz vezettek, a 128-as dandárból – ő is, hozzám hasonlóan, az Ungvári Egyetem tanára. Én gyalogos vagyok, Viktor pedig tüzér. Több száz kárpátaljai magyarhoz hasonlóan, ő is 2022. február 24. után a katonai toborzó irodába jelentkezett, hogy beálljon a honvédség soraiba.
Látjuk, hogy a gátlástalan politikusok mindent megtesznek azért, hogy a magyarok és az ukránok egymás ellen forduljanak. Mesterségesen botrányokat szítanak, konfliktusokat gerjesztenek.
De az emberek bölcsebbek, mint a politikusok, és Magyarországon az emberek megértik, hogy a világ békéjének legfőbb veszélye Oroszország agressziója. Itt, a fronton, folyamatosan érezzük a támogatást a magyarság részéről – Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Záhonyból és más városokból, falvakból. Hiszen azzal, hogy megvédjük Ukrajnát, egész Európát védjük.
Az egyetemen Viktor Traski az Ukrán-Magyar Oktatási és Tudományos Intézet dékánhelyettese. Most az Ukrán Fegyveres Erők katonája, és egyetemi aula helyett a Gulyáipole melletti zaporizsjai mezőkön találkoztunk. De biztosan tudom – hamarosan, a győzelmünk után, újra találkozunk Viktorral az egyetem falai között és nem a fronthírekről, hanem az oktatási tervekről, tudományos konferenciákról fogunk beszélni. Most ezért a békés jövőért harcolunk.

(Gépi fordítással közzétette az Európa Express)

Címkép: Fegyir és Traski